Βάλτωσαν στα λόγια τους οι ασφαλιστές…

Σίγουρα είναι κουραστικό και κοινότοπο όμως είναι αναγκαίο να επαναληφθεί καθώς τα πράγματα έχουν βαλτώσει. Χρόνια τώρα μιλούν οι αρμόδιοι –πολλές φορές και εκλεγμένοι- για την επιτακτική ανάγκη κινητικότητας στην ασφαλιστική αγορά χωρίς όμως ποτέ να έχει επιτευχθεί εμφανές αποτέλεσμα.  Λέγεται –έτσι αυθαιρέτως- ότι η αγορά έχει ανάγκη από κινήσεις γρήγορες και αποφασιστικές μεταξύ των εταιρειών αλλά και αυτόνομα από κάθε εταιρεία για την δική της λειτουργία. Ωστόσο και πάλι χωρίς αίτιο και αιτιατό, τα λόγια παραμένουν λόγια. Επί της ουσίας όμως και όπως συμβαίνει σε όλες τις οικονομίες που οι επιχειρήσεις θέλουν να προχωρήσουν σημειώνονται κάποια πράγματα. 

Συγκεκριμένα η θεωρία και η διεθνής εμπειρία λεει πως : Είναι καθοριστικό να συνενωθούν οι δυνάμεις σε κάποιες περιπτώσεις εταιρειών ώστε μέσα από μια σύμπλευση να έλθουν αποτελέσματα σε μερίδια, σε κέρδη σε πελατολόγια. Επίσης και η εξειδίκευση, αποτελεί εξίσου καλή κατεύθυνση για να μπορέσει μια εταιρεία να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ο περιορισμός των εργασιών σε ένα αντικείμενο, σε ένα θέμα είναι –κατά τους ειδικούς- ένας τρόπος που μπορεί να φέρει την ανάπτυξη. Αυτό καταγράφεται ως πλεονέκτημα που μπορεί να «πουλήσει» η εταιρεία, οι άνθρωποί της και αυτό είναι που μπορεί να στηρίξει μια δυνητική εξέλιξη.
 
Διέξοδος εργασιών και ανάπτυξης θεωρείται και η δημιουργία «κοινής πλατφόρμας» μεταξύ εταιρειών ώστε αυτές να εκμεταλλευθούν –αξιοποιήσουν- η μία την γνώση της άλλης και να αναπτύξουν δράσεις που θα αποβούν σε όφελός τους. Ακόμα προτείνονται και άλλες λύσεις πιο σύνθετες που και πάλι έχουν την ίδια λογική. Και πάλι αναφέρονται σε διαδικασίες συνεργασιών, δημιουργίας σχημάτων που έχουν προοπτική να προχωρήσουν. Διότι οι αυτόνομες προσπάθειες είναι αδόκιμες πλέον και ιδιαίτερα όταν μιλάμε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 
Και είναι ουτοπία να συνεχίζεται η αυτόνομη πορεία εταιρειών ανεξάρτητα από το γενικό οικονομικό περιβάλλον και τα όσα συμβαίνουν σε αυτό, καθώς η αυτονομία ενέχει και σημαντικά στοιχεία αμφισβήτησης για την επάρκειά της και την αποτελεσματικότητά της.  Και όλα αυτά τα λένε οι «παίκτες» της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς εδώ και χρόνια. Και οι μεν μεγάλοι μάλλον διδάσκουν τους μικρότερους οι οποίοι όμως από την πλευρά τους ακολουθούν τη δική τους πρακτική. Πλήρης αυτονομία, απόλυτα μοναχικός δρόμος. Προσέγγιση μικρόνοη και έτσι όλα μένουν στη θεωρία. Στασιμότητα βαλτώδης.