ΕΛΠΕ: Στα 232 εκατ. τα καθαρά κέρδη 2012

Στα 232 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων το 2012, υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών για κέρδη 223,2 εκατ. ευρώ. Τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA της εταιρίας ανήλθαν στα 444 εκατ. ευρώ, κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Παράλληλα, η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα δώσει μέρισμα 0,15 ευρώ ανά μετοχή, ενώ ενδέχεται να το αυξήσει αργότερα εντός του έτους. Η υψηλότερη παραγωγή οδήγησε σε αυξημένες πωλήσεις, με αύξηση των μεριδίων αγοράς στην εσωτερική αγορά καθώς και των εξαγωγών, οι οποίες τον Mεκέμβριο ξεπέρασαν το 50% των συνολικών πωλήσεων.

Παρά την πτώση της κατανάλωσης, η αύξηση μεριδίων τόσο στη Mιύλιση όσο και την Εμπορία, οδήγησαν σε υψηλότερους όγκους πωλήσεων των Ελληνικών Mιυλιστηρίων του Ομίλου που ανήλθαν στα 13,4 εκ. τόνους, αυξημένοι κατά 8% σε σχέση με το 2011. Η ρευστότητα και η υγιής χρηματοοικονομική κατάσταση του Ομίλου παραμένουν βασικές προτεραιότητες, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις μακροοικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Μέσα στο 2012 και τον Ιανουάριο του 2013, ο Όμιλος ολοκλήρωσε με επιτυχία την αναχρηματοδότηση πιστωτικών γραμμών συνολικού ύψους €1,2 δις με τη σύναψη νέων δανείων άνω των 900 εκ. και την εξόφληση των υπολοίπων αξιοποιώντας τα χρηματικά του διαθέσιμα. Στο τέλος του έτους ο Καθαρός Mανεισμός ανήλθε σε 1,9 δις.