back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026

Καμπανάκι EIOPA για ασφαλιστικές και πληθωρισμό

Σε φάση αυξημένης αβεβαιότητας εισέρχονται τόσο ο ασφαλιστικός κλάδος όσο και τα συνταξιοδοτικά ταμεία ελέω του πληθωρισμού και των ευρύτερων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν.

Αυτό σημειώνει η EIOPA η οποία δημοσίευσε την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ιουνίου 2022, στην οποία εξετάζει τις κύριες τάσεις για τους ευρωπαϊκούς τομείς (αντα)ασφάλισης και συντάξεων, καθώς και το μακροοικονομικό τοπίο με τις επιπτώσεις του.

- Advertisement -

Τα νέα δεδομένα

Οι μακροοικονομικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας και οι επακόλουθες κυρώσεις προκάλεσαν περαιτέρω διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού που έχουν ήδη πιεστεί από τα σημεία συμφόρησης που σχετίζονται με την πανδημία, με αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές για τα ορυκτά καύσιμα και τα εισαγόμενα εμπορεύματα. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα σοκ προσφοράς που ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις και μειώνει την οικονομική ανάπτυξη στην ήπειρο ταυτόχρονα.

- Advertisement -

Η αστάθεια έχει επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές και συνοδεύτηκε από αύξηση των επιτοκίων, καθώς οι αγορές αναμένουν νομισματική σύσφιξη για να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό. Οι τιμές των ομολόγων και των μετοχών υποχώρησαν ενόψει της συνεχιζόμενης κρίσης και ο κίνδυνος περαιτέρω διόρθωσης είναι σημαντικός.

Σχετικά με τις εξελίξεις στον κλάδο:

-Οι ασφαλιστές μπήκαν το 2022 σε καλές χρηματοοικονομικές συνθήκες και σταθερά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας με διάμεσο δείκτη SCR 216%, αφού τα μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα τόσο για τις δραστηριότητες των ασφαλίσεων ζωής όσο και για τις ασφαλίσεις ζημίων αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2021. Η επενδυτική κερδοφορία επέστρεψε στα προ της Covid-19 επίπεδα. Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, ωστόσο, μπορεί να αμφισβητήσει τους δείκτες κερδοφορίας των επιχειρηματικών τομέων εκτός ασφαλίσεων ζωής λόγω υψηλότερων απαιτήσεων. Η απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις νέες επιχειρήσεις και τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται.

-Οι αντασφαλιστές παρέμειναν ανθεκτικοί το 2021 παρά τις υψηλότερες απώλειες από καταστροφές, τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και τις αβεβαιότητες γύρω από την πανδημία. Οι σκληρυνόμενες συνθήκες της αγοράς αύξησαν τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και βελτίωσαν τις θέσεις φερεγγυότητας των αντασφαλιστών. Η κλιματική αλλαγή, ο κυβερνοχώρος και η πανδημία COVID-19 εξακολουθούν να αποτελούν πηγή κινδύνου και αβεβαιότητας για τον κλάδο.

Όσον αφορά τον τομέα των επαγγελματικών συντάξεων, οι οικονομικές θέσεις των ΙΕΣΠ στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο έχουν ανακάμψει μετά τη βελτίωση των χρηματοπιστωτικών αγορών από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19. Το συνολικό ποσό των περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκε ενώ οι υποχρεώσεις παρέμειναν λίγο πολύ αμετάβλητες.

Επιπλέον, η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναλύει τους κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Περιλαμβάνει επίσης ένα θεματικό άρθρο που διερευνά εάν τα αποτελέσματα των τεστ ακραίων καταστάσεων επηρεάζουν τη διανομή μερισμάτων και τις δραστηριότητες επαναγοράς μετοχών των από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Ο άμεσος αντίκτυπος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στους Ευρωπαίους ασφαλιστές και στα ΙΕΣ είναι πολύ περιορισμένος. Οι δευτερογενείς επιδράσεις από τη μακροοικονομική πλευρά και οι δευτερογενείς επιπτώσεις από άλλα μέρη του χρηματοπιστωτικού τομέα, ιδίως των τραπεζών, θα μπορούσαν να γίνουν πιθανή πηγή κινδύνου. Η EIOPA παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Η Petra Hielkema, Πρόεδρος της EIOPA δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία των μακροοικονομικών εξελίξεων όπου συναντώνται οι πληθωριστικές πιέσεις από διάφορες πηγές. Η πανδημία έχει διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού και φαίνεται να έχει μεταβάλει τις καταναλωτικές συνήθειες των καταναλωτών. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με όλες τις συνέπειές της έχει επιδεινώσει τις προϋπάρχουσες πληθωριστικές πιέσεις. Ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές επιχειρήσεις καθώς και στους ασφαλισμένους και τους δικαιούχους δικαιολογεί την πλήρη προσοχή μας».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τι διαβλέπει η Munich Re, τα στραβοπατήματα

Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα που περιβάλλει την πολιτική των ΗΠΑ – Προβλέψεις για Ευρώπη, Κίνα αλλά και τεχνολογικές μετοχές

Μια μεγάλη παραγγελία για ψαλίδι κοπής και αραίωσης στις ασφαλίσεις υγείας

Tο έδαφος μετά τις περικοπές, τις αλλαγές και τα πολλά κλαδέματα έχει διαβρωθεί και κινείται όπως η άμμος

Πολιτική συμφωνία για τη Retail Investment Strategy

Thea Utoft Høj Jensen, Insurance Europe: «Συμφωνία ορόσημο για την SIU, αλλά όχι το τέλος της διαδικασίας»

ΕΙΟΡΑ: Επικαιροποίηση των χαρτοφυλακίων αναφοράς στο πλαίσιο υπολογισμού του VA

Οι ενημερώσεις έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν ακριβέστερη αποτύπωση των συνθηκών της αγοράς και της μεταβλητότητας στο πλαίσιο του Solvency II

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τι διαβλέπει η Munich Re, τα στραβοπατήματα

Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα που περιβάλλει την πολιτική των ΗΠΑ – Προβλέψεις για Ευρώπη, Κίνα αλλά και τεχνολογικές μετοχές

Ένας χρόνος πριν την εφαρμογή της IRRD: Κρίσιμα κενά και προειδοποιήσεις από την Insurance Europe

Bασικά στοιχεία του νέου πλαισίου παραμένουν ασαφή, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό κλάδο

Με τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του θεσμού ολοκληρώθηκε το 8ο Greek Investment Day στο Παρίσι

Αναδεικνύοντας τη συμβολή της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ στη διαμόρφωση σταθερών σχέσεων μεταξύ ελληνικών εταιρειών και διεθνών θεσμικών επενδυτών

Τα νέα από τη Howden

Ακόμα μια εξαγορά εδραιώνει τη θέση της εταιρείας σε λιανική και νέες αγορές, εν προκειμένω στα Νησιά της Μάγχης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης: 1η Φεβρουαρίου τα αποκαλυπτήρια του πρώτου ανδριάντα του Ι. Καποδίστρια στην Αττική

Παράλληλα, η Πλατεία Δημαρχείου Ελληνικού-Αργυρούπολης μετονομάζεται σε Πλατεία Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια

Τερέζα Σκαρλάτου: «Η Ασφάλιση Πιστώσεων και Εγγυήσεων από την Allianz Trade προσφέρει στις επιχειρήσεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται» 

Η CEO της Allianz Trade αποκαλύπτει στο «IW» μια φιλοσοφία ηγεσίας που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, στη συνεργασία αλλά και στη δύναμη των δεδομένων

Τι διαβλέπει η Munich Re, τα στραβοπατήματα

Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα που περιβάλλει την πολιτική των ΗΠΑ – Προβλέψεις για Ευρώπη, Κίνα αλλά και τεχνολογικές μετοχές

Η HDI παρουσιάζει τη νέα υπηρεσία «Climate Risk Consulting Service»

Mια επιστημονική λύση πρόγνωσης νέας γενιάς, που αξιοποιεί την ΤΝ και τα πιο σύγχρονα γεωχωρικά εργαλεία της εταιρείας

Η ανατροφή ενός παιδιού στην Ελλάδα: Κόστος, προκλήσεις και ο ρόλος του οικονομικού σχεδιασμού

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Generali Greece, το συγκεκριμένο κόστος μέχρι την ενηλικίωση αγγίζει κατά μέσο όρο τις 233.000 ευρώ