19.3 C
Athens
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Τέλος το «too big to fail» για τις ασφαλιστικές!

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Οι διεθνείς εποπτικές αρχές αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την αρχή «too big to fail» («πολύ μεγάλος για να καταρρεύσει») ως κριτήριο για το κατά πόσο απειλούν οι ασφαλιστικοί όμιλοι την ευστάθεια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος), σε μια μεγάλη νίκη ιδίως για τις εταιρείες από τις ΗΠΑ (AIG, MetLife, Prudential Financial), που εδώ και χρόνια αντιδρούν σε αυτές τις ρυθμίσεις.

- Advertisement -

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (FSB), το συντονιστικό όργανο της ομάδας των πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου (G-20) για θέματα χρηματοοικονομικής εποπτείας, θα ανακοινώσει τις επόμενες εβδομάδες την αλλαγή των κριτηρίων αξιολόγησης για το κατά πόσο ένας ασφαλιστικός όμιλος είναι «συστημικά σημαντικός» (G-SII), χαρακτηρισμός που συνεπάγεται στενότερη εποπτεία και αυστηρότερα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας. Οι ασφαλιστικές που φέρουν τον εν λόγω χαρακτηρισμό είναι υποχρεωμένες να διακρατούν επιπρόσθετα κεφάλαια για την κάλυψη δυνητικών ζημιών.

Η ασφαλιστική βιομηχανία πιέζει εδώ και χρόνια τις εποπτικές αρχές να υιοθετήσουν μια προσέγγιση με βάση τις δραστηριότητες και όχι το μέγεθος της εκάστοτε εταιρίας, επιχειρηματολογώντας ότι το μέγεθος από μόνο του δεν αρκεί για να χαρακτηριστούν αυτόματα ως «συστημικά επικίνδυνες» και κατ’ επέκταση να υπόκεινται σε αυστηρότερη εποπτεία.

- Advertisement -

H «αλλαγή πλεύσης» από πλευράς FSB έρχεται σε συνέχεια των πιέσεων από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, που απαίτησε την χαλάρωση του κλοιού της εποπτείας στις ασφαλιστικές και τις εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού. Εκπρόσωπος του FSB αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του Reuters.

Yπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Donald Trump έχει δεσμευθεί να προτάσσει τα συμφέροντα των αμερικανικών ομίλων κατά τις συναλλαγές της με διεθνείς εποπτικούς οργανισμούς, όπως η FSB και η Επιτροπή της Βασιλείας.

Το Σεπτέμβριο, η εποπτική αρχή των ΗΠΑ Συμβούλιο Εποπτείας Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (FSOC) αφαίρεσε την ΑΙG από την εγχώρια λίστα των συστημικά σημαντικών ασφαλιστικών ομίλων, εγείροντας ερωτήματα για το εάν η εταιρεία θα παραμείνει στη διεθνή λίστα της FSB. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέκρινε την ιδέα του χαρακτηρισμού συγκεκριμένων ασφαλιστικών και εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού ως «συστημικά επικίνδυνων», καταλογίζοντας στην FSB υπερβάλλοντα ζήλο και έλλειψη διαφάνειας.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΠΑΝΟΡΜΟΣ – Σεμινάριο AIG για Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης

Στις 17/04/24, ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ διοργάνωσε ένα επιτυχημένο webinar με θέμα "Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης (Professional Indemnity)"

AIG: Ασφάλιση επαγγελματικής αστικής ευθύνης, ο σύμμαχος του επαγγελματία

Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και πολύ περισσότερο όλες οι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους, έχουν σημαντικές υποχρεώσεις και αναλαμβάνουν συγκεκριμένες ευθύνες έναντι εργαζομένων - άρθρο της Γεωργίας Βαρελά, Professional Indemnity & Cyber Manager, AIG Europe SA, Greece Branch.

AIG: Ο κίνδυνος μεγάλων απωλειών για το παγκόσμιο εμπόριο εμπορευματοκιβωτίων: 2021-2022

Το κείμενο αποτελεί μια επισκόπηση των πιθανών κινδύνων για τα πλοία και τα μεταφερόμενα φορτία (Marine Loss Control Engineering) από την AIG Europe. 

AIG Ελλάδος: Τη θέση του Accident & Health Manager αναλαμβάνει ο Δημήτρης Μελεξόπουλος

Τη θέση του Accident & Health Manager στην AIG Ελλάδος αναλαμβάνει ο Δημήτρης Μελεξόπουλος καταξιωμένο στέλεχος της Ασφαλιστικής Αγοράς.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έρευνα ΠΟΥ για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

Νέα στοιχεία  από πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε από τους Karipidis et al στο Environmental International, αναφέρουν

Interamerican: Θα προσεγγίσει το ορόσημο των 500 εκατ. ευρώ η παραγωγή το 2024

Την εκτίμηση ότι, η συνολική παραγωγή της Interamerican θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. Ευρώ το 2024 έχουν πολλά στελέχη του ομίλου μετά το τέλος του γ' τριμήνου.

ΙNTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.: Αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων 9μήνου 

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα

Οι Πολωνοί (αντ)ασφαλιστές ψάχνουν για συνεργασίες

Το μεγάλο αυτό έργο ανασυγκρότησης της Πολωνίας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ βάζει στο τιμόνι της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης την Πολωνία ενώ δρομολογεί θετικές εξελίξεις στην (αντ)ασφαλιστική αγορά

Δημοφιλή Άρθρα


 

 

Ροή Ειδήσεων

Άνοδος κυβερνοεγκλημάτων με στόχο ηλικιωμένους

Οι βασικές κυβερνοεπιθέσεις έρχονται με τη μορφή ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και τεχνολογικών απατών και επιθέσεων

Έρευνα ΠΟΥ για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

Νέα στοιχεία  από πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε από τους Karipidis et al στο Environmental International, αναφέρουν

Interamerican: Θα προσεγγίσει το ορόσημο των 500 εκατ. ευρώ η παραγωγή το 2024

Την εκτίμηση ότι, η συνολική παραγωγή της Interamerican θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. Ευρώ το 2024 έχουν πολλά στελέχη του ομίλου μετά το τέλος του γ' τριμήνου.

Γενική διευθύντρια της Insurance Europe η Thea Utoft Høj Jensen

Η Insurance Europe, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Thea Utoft Høj Jensen διορίστηκε νέα γενική διευθυντρια.

Aσφάλιση Κατοικίας/ΕΝΦΙΑ: Τα αποτελέσματα προβληματίζουν…

Η “καυτή πατάτα” του ζητήματος ασφάλισης κατοικιών, εν μέσω των ραγδαίων αλλαγών που επιφέρει στις ζωές μας η Κλιματική Κρίση είναι ένα ζήτημα που χρήζει άμεσης διευθέτησης.