Κυβέρνηση και εποπτεία με τεράστιες ευθύνες στα «λουκέτα»

Πρώτα ήταν η Ασπίς, μετά ήλθε η Commercial νωρίτερα ήταν η Le monde, αναμενόμενα αλλά και αιφνίδια ξεκαθάρισε η Evima

Εταιρείες, ονόματα, άνθρωποι, Μοιάζει σαν παραμύθι και όμως δεν είναι. Πρόκειται για την πραγματικότητα  η οποία αγγίζει τα όρια της θλιβερότητας για τα όσα συμβαίνουν και διατρέχουν την ελληνική αγορά εδώ και πολλά-πολλά χρόνια. Δηλαδή κάποιες ασφαλιστικές να «φωτογραφίζονται» με διάφορους τρόπους για τα προβλήματά τους, να λειτουργούν κάτω από ψίθυρους, «μυστικά», φήμες, και άλλα σχετικά, επί σειρά ετών -πολλών ή λίγων εξαρτάται από άλλους παράγοντες- να αποκτούν ένα μεγάλο πελατολόγιο μέσα από διαδικασίες προσφορών, ευκαιριών, παροχής φθηνών ασφαλίστρων και μετά να κλείνουν. Και  παράλληλα να αφήνουν έκθετους τους ατυχείς ασφαλισμένους.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται αναδεικνύοντας το μεγαλείο του ελλείμματος της πολιτείας και της εποπτικής αρχής. Και η κατάσταση παρατράβηξε με όλους τους αρμόδιο-αναρμόδιους που μπορεί ίσως σε κάποιος βαθμό ορισμένοι όντως να είναι άμοιροι ευθυνών αλλά θα πρέπει αφενός να το αποδείξουν και αφετέρου να δείξουν με τη σειρά τους ποιος ευθύνεται. Πέρασαν χρόνια με το σκάνδαλο της Ασπίς και της Commercial και τους ατυχείς ασφαλισμένους αλλά και επαγγελματίες του κλάδου που έπαθαν ζημιά, και όχι μόνο έμειναν έκθετοι και πολλοί καταστράφηκαν κοινωνικά και επαγγελματικά αλλά το χειρότερο εγκλωβίστηκαν και εμπαίζονται στην αναμονή λύσης μέχρι σήμερα.

Επίσης χρόνια πέρασαν όπου η αγορά βοούσε με την Evima ώσπου τελικά έκλεισε αφήνοντας και πάλι μια μεγάλη «τρύπα». Το ερώτημα λοιπόν είναι τι γίνεται με την πολιτεία και την εποπτεία. Πώς μπορούν να προστατεύσουν τη φήμη των θεσμών και κυρίως πώς μπορούν να διασφαλίσουν τους πολίτες της χώρας; Πως μπορεί να επιτευχθεί η πρόληψη ή έστω μετά η σωστή μέριμνα για όσους μένουν στο δρόμο.

Ποιος είναι λόγος που δεν εκκενώνεται μια εταιρεία προτού κλείσει;  Και πώς μπορεί προτού ανασταλεί η άδειά της λίγους μήνες πριν- να υπάρχει δημόσια προειδοποίηση ώστε και το κράτος να κάνει τη δουλειά του και η εποπτεία τη δική της;. Εκτός και αν η μετάβαση μιας εταιρείας από τις συνθήκες καλής λειτουργίας στις συνθήκες λουκέτου γίνεται ακαριαία… Ανακοπή