Που κολλάει η πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής

Από δύο αγκάθια πρέπει να «προστατευθεί» η Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να ολοκληρώσει επιτυχώς την πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστική. Πρόκειται για δύο ζητήματα που θα ανακύψουν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και τα οποία σχετίζονται με τα συμβόλαια αποκλειστικής συνεργασίας τα οποία έχει συνάψει η Τράπεζα με τις ING στη Ζωή και Ergo στις Γενικές Ασφάλειες.

Η νέος ιδιοκτήτης της ATE Ασφαλιστική προφανώς θα ζητήσει να έχει συνεργασία με την τράπεζα μέσω του bancassurance, και εκεί να ανακύψουν τα προβλήματα καθότι όπως αναφέρουν παράγοντες της ING στο iw, η ING θα θελήσει να διασφαλίσει την αποκλειστικότητά που έχει με την Πειραιώς, όπως κάτι ανάλογο θα επιδιώξει και η Ergo, στο βαθμό βέβαια που δεν θα είναι αυτή ο νέος μέτοχος της ATE Ασφαλιστική. Είναι γνωστό ότι Ergo και Πειραιώς έχουν ατύπως συζητήσει το ενδεχόμενο η ΑΤΕ Ασφαλιστική να περάσει υπό τον έλεγχο του γερμανικού ομίλου, ο οποίος σημειωτέων είχε κατά το παρελθόν εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να επεκταθεί, στην Ελλάδα, και στις ασφαλίσεις Ζωής.

Σε αυτή την περίπτωση η Πειραιώς θα κληθεί να λάβει τις αποφάσεις της σχετικά με τις νέες, αν απαιτηθούν, συμμαχίες της στον κλάδο των ασφαλειών.

Αν τώρα, η ΑΤΕ Ασφαλιστική δεν καταλήξει στην Ergo, αλλά σε άλλη εταιρεία τότε ανάλογο θέμα θα ανακύψει και με τις Γενικές Ασφαλίσεις, καθότι θα «χτυπήσουν» και τα δύο συμβόλαια αποκλειστικής συνεργασίας της Τράπεζας.

Παράγοντες της ING δήλωσαν επίσης στο iw ότι ένα ακόμη ζήτημα το οποίο θα κληθεί να συζητήσει με την Τράπεζα Πειραιώς είναι το πώς και αν θα μετεξελιχθεί η υπάρχουσα συνεργασία στο banc assurance, δεδομένου ότι η σχετική συμφωνία θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα του ομίλου, που πλέον ελέγχει τόσο την ΑΤEbank, όσο και τη Γενική Τράπεζα και ενδεχομένως αύριο και τρίτο τραπεζικό δίκτυο.

Ανάλογα βέβαια θα πρέπει να κινηθεί και η Ergo σε ότι αφορά το bancassurance των Γενικών Ασφαλειών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Πειραιώς έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες αύξησης του μ/κ της ATE Ασφαλιστική κατά περίπου 180 εκατ. ευρώ, ενώ εν συνεχεία θα βγάλει και το πωλητήριο για τη θυγατρική της.