Περιορισμοί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στον όμιλο Eurobank – Εθνική

Περιορισμούς στον τρόπο άσκησης της ασφαλιστικής δραστηριότητας του ομίλου που θα προκύψει από τη συνένωση των Εθνική και Eurobank έβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την απόφαση που εξέδωσε και με την οποία ενέκρινε τη συνένωση των δύο τραπεζών.
 
Ειδικότερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπιστώνοντας ότι το νέο τραπεζικό σχήμα μέσω των Εθνική Ασφαλιστική και Eurolife θα ελέγχει περί το 25% της ασφαλιστικής αγοράς και επί της ουσίας μια πολύ κρίσιμη μάζα ασφαλίστρων, άνω του 1 δισ. ευρώ, έθεσε ως προϋπόθεση για τη συγχώνευση την αποσύνδεση της στεγαστικής πίστης από την ασφάλιση των δανειοδοτούμενων ακινήτων.
 
Ειδικότερα, απαγόρευσε στο όμιλο να καθοδηγεί τον δανειολήπτη για την ασφάλιση των δανειοδοτούμενων ακινήτων στις δύο θυγατρικές ασφαλιστικές εταιρείες (αύριο μία), αλλά και προς κάθε άλλη ασφαλιστική με την οποία θα μπορούσε να συνάψει συμφωνία αποκλειστικότητας ο όμιλος.
 
Τη θέση αυτή διατύπωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού διότι θεώρησε ότι η συνένωση των δύο ασφαλιστικών, θα οδηγήσει σε ένα πολύ μεγάλο σχήμα που θα μπορούσε να προκαλέσει αριθμίες στην ασφαλιστική αγορά, σε επίπεδο ανταγωνισμού.
 
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η ενοποιημένη τράπεζα δεν θα μπορεί να υποδεικνύει σε κάθε νέο δανειοδοτούμενο το που θα ασφαλιστεί, τόσο σε ότι αφορά το ασφαλιστήριο Πυρός, όσο και το ασφαλιστήριο Ζωής. Κατά την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η δανειοδότηση του ακινήτου θα πρέπει να αποσυνδέεται πλήρως από την ασφάλισή του.