Σε ξένα χέρια οι αποζημιώσεις της EVIMA

Σε ξένα χέρια ετοιμάζεται να μεταβιβαστεί το χαρτοφυλάκιο αποζημιώσεων περίπου 40-50 (ακόμα απροσδιόριστο) εκατομμυρίων ευρώ της EVIMA καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από αλλοδαπή εταιρεία υψηλής τεχνογνωσίας να αναλάβει τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις της ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iw γερμανική εταιρεία που αναλαμβάνει χαρτοφυλάκια βεβαιωμένων αποζημιώσεων ασφαλιστικών εταιρειών που κλείνουν,  βρίσκεται στην Ελλάδα και “χτύπησε” την πόρτα των αρμοδίων.

Ήδη, ξεκίνησαν συζητήσεις δια των εκπροσώπων της -ενδιαμέσων από Αγγλία- με το Επικουρικό Κεφάλαιο, την Τράπεζα της Ελλάδος, ασφαλιστικές εταιρείες, και άλλους απαραίτητους για την εκπόνηση του σχεδίου της παράγοντες.

Μέχρι στιγμής και δεδομένου ότι ο χρόνος διαπραγματεύσεων της ενδιαφερόμενης εταιρείας είναι σύντομος καθώς οι ζητήσεις ξεκίνησαν από τη Δευτέρα όλα βαίνουν ομαλά  και δεν έχει ανακύψει κάποιο εμπόδιο που να ακυρώνει την πρόθεση της γερμανικής επιχείρησης να αναλάβει το χρέος της EVIMA .

Σημαντικός παράγοντας στην ανάληψη του έργου είναι και το κέρδος της εταιρείας καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί κάποιο μάξιμουμ ποσοστό. Έτσι σε περίπτωση που η εταιρεία καταφέρει να πληρώσει πολύ χαμηλότερο ποσό έναντι του πραγματικού ως αποζημιώσεις στους δικαιούχους της EVIMA  τότε να  μοιραστεί την διαφορά κέρδους -άνω του συμφωνηθέντος- με το Επικουρικό. Δηλαδή: η εταιρεία αναλαμβάνει τις αποζημιώσεις της EVIMA που ανέρχονται σε ποσό 50 εκατ. ευρώ τα οποία θα τις τα εξοφλήσει το Επικουρικό σε δόσεις. 

Αυτή μέσα από διαπραγματεύσεις με τους καταναλωτές θα πληρώσει -για παράδειγμα- 40 εκατ. ευρώ. Η διαφορά αυτή των 10 εκατομμυρίων θα είναι το κέρδος για τη δουλειά της. Αυτό είναι και το ποσό που σήμερα διαπραγματεύεται το Επικουρικό να το “συμμαζέψει” . 

Η σκέψη είναι κατά τις πληροφορίες να τεθεί ανώτατο πλαφόν που θα προσδιοριστεί μεταξύ των δύο πλευρών, και το τυχόν παραπάνω του πλαφόν ποσό αν επιτευχθεί τότε να επιστραφεί στο Επικουρικό. Από αυτή τη διαδικασία και η εταιρεία θα έχει κερδίσει και το Επικουρικό. Πάντως, θεωρείται πολύ σημαντικό ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το χρέος της EVIMA από ειδικούς σε αυτή τη δουλειά που σαφώς στην περίπτωση που τελεσφορήσει η συμφωνία θα απαλλάξει και το Επικουρικό από το βαρύ χρέος της Evima αλλά θα δώσει και άμεσα στους δικαιούχους τις αποζημιώσεις τους που στην καλύτερη περίπτωση από το Επικουρικό θα τις λάβουν με καθυστέρηση δύο ετών.