Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Λίγο καιρό αφού έθεσε εαυτόν εκτός μάχης για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής (μην καταθέτοντας δεσμευτική προσφορά στον “δεύτερο γύρο” της ιδιωτικοποίησης), ο κινεζικός πολυσχιδής όμιλος Fosun εξετάζει το ενδεχόμενο να επιχειρήσει την εξαγορά της βελγικής ασφαλιστικής Ageas. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εταιρεία ασφαλειών ζωής του Βελγίου και το νούμερο 2 στις γενικές ασφάλειες, με χρηματιστηριακή αξία που αγγίζει τα 9 δισ. ευρώ.
Οπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, πιθανή υποβολή προσφοράς εξαγοράς για την Ageas θα αποτελούσε την τολμηρότερη κίνηση της Fosun έως τώρα για να διευρύνει το διεθνές της αποτύπωμα, τη στιγμή που άλλοι κινεζικοί όμιλοι (βλέπε Anbang) αναδιπλώνονται υπό την πίεση των κινεζικών αρχών και δρομολογούν κινήσεις αποεπένδυσης στο εξωτερικό.
Η Fosun εξετάζει με τους συμβούλους της διάφορα σενάρια για την απόκτηση του ελέγχου της Ageas , στην οποία ήδη κατέχει μερίδιο 3%. Μεγαλύτερη μέτοχος της βελγικής ασφαλιστικής σύμφωνα με το επίσημο μετοχολόγιο είναι η κινεζική ασφαλιστική Ping An με μερίδιο 5%.
Πάντα υπό την επίβλεψη του επικεφαλής της Guo Guanchang η Fosun συνεχίζει τις εξαγορές στο εξωτερικό. Μεταξύ των φετινών της αποκτημάτων περιλαμβάνονται η βραζιλιάνικη χρηματιστηριακή εταιρεία Guide Investimentos και ο γαλλικός οίκος μόδας Lanvin. Τα μεγαλύτερα deals της Fosun στο εξωτερικό, όμως, αφορούν στον ασφαλιστικό κλάδο. Ο όμιλος εξαγόρασε τον ασφαλιστικό βραχίονα της πορτογαλικής τράπεζας Caixa Geral de Depositos το 2014 έναντι 1,6 δισ. ευρώ. Το 2015 αγόρασε την αμερικανική Ironshore έναντι 2,1 δισ. δολαρίων, για να την πωλήσει δυο χρόνια αργότερα.
Πιθανό deal εξαγοράς της Ageas θα μπορούσε να μπει στο “μικροσκόπιο” των εποπτικών αρχών λόγω της θέσης της εταιρείας στην ασφαλιστική αγορά του Βελγίου. Πέραν των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη, η Ageas πωλεί προϊόντα σε Κίνα, Μαλαισία, Ινδία, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες, Λάος, Καμπότζη, Σιγκαπούρη και Βιετνμάμ. Αποτελεί επίσης μέτοχο μειοψηφίας σε κοινοπραξία με την κινεζική Taiping Insurance Holdings.
Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις ότι η διάθεση των κινεζικών εταιρειών για διεθνή επέκταση παραμένει ισχυρή. Τον Μάιο, ο κινεζικός ενεργειακός όμιλος Three Gorges Corp., πρόσφερε 9,1 δισ. ευρώ για να αυξήσει το μερίδιό του στην πορτογαλική “ΔΕΗ’, την Energias de Portugal (EDP). Την ίδια στιγμή, η Fosun έλαβε έγκριση από το Χρηματιστήριο του Χονγκ-Κονγκ για την αυτόνομη αρχική δημόσια εγγραφή του βραχίονα τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του ομίλου, που κατέχει την αλυσίδα πολυτελών θερέτρων Club Med και Sanya Atlantis.