Ευκαιρίες ανάπτυξης μέσα από το συνεδριακό – εκθεσιακό τουρισμό

του Στέλιου Βασιλόπουλου, Διευθυντή Ασφαλίσεων Μεταφορών & Ειδικών Κινδύνων, HDI-Gerling Hellas

Τα οφέλη της ασφάλισης εκδηλώσεων

Η ασφαλιστική κάλυψη για συνεδρία, εκθέσεις, συναυλίες και λοιπές εκδηλώσεις αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τους διοργανωτές, καθώς τους προστατεύει από διάφορους κινδύνους οι οποίοι απειλούν την ομαλή διεξαγωγή μίας εκδήλωσης. Οι κίνδυνοι οι οποίοι καλύπτονται περιλαμβάνουν αφενός την ακύρωση ή διακοπή της εκδήλωσης (για λόγους όπως καιρικά φαινόμενα ή αδυναμία εμφάνισης του καλλιτέχνη, κλπ) αφετέρου την ευθύνη των διοργανωτών προς τρίτους (συμμετέχοντες, θεατές, συντελεστές, κλπ) και τέλος τις τυχόν υλικές ζημίες στο χώρο της εκδήλωσης. Είναι σαφές ότι τέτοια απρόβλεπτα περιστατικά μπορεί να σημαίνουν ιδιαίτερα υψηλό κόστος καθώς και αποζημιώσεις τις οποίες καλείται να καταβάλει ο διοργανωτής σε τρίτους. Επομένως η ασφάλιση έρχεται να στηρίξει τον κλάδο των εκδηλώσεων, μειώνοντας την αβεβαιότητα για τους διοργανωτές.

Σε τί ποσοστό ασφαλίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις

Η πλειοψηφία των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα παραμένουν ανασφάλιστες τόσο για οικονομικούς λόγους, όσο και λόγω της άγνοιας ή της ελλιπούς ενημέρωσης των διοργανωτών για την ύπαρξη των σχετικών καλύψεων και τα οφέλη τους. Η ζήτηση προέρχεται κυρίως από διοργανωτές και καλλιτέχνες του εξωτερικού οι οποίοι συνήθως θέτουν ως προϋπόθεση για την εμφάνισή τους την ύπαρξη ασφαλιστικής κάλυψης.

Προοπτικές

Δυστυχώς, στην Ελλάδα η οικονομική δυσπραγία έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό τόσο το συνολικό αριθμό των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται όσο και το ποσοστό αυτών που ασφαλίζονται. Αυτό παρατηρείται ακόμα και για μεγάλους, διαχρονικά «δυνατούς» διοργανωτές, τόσο ιδιώτες όσο και κρατικούς φορείς οι οποίοι πλέον έχουν περιορίσει την ασφάλιση σε συγκεκριμένες παραστάσεις (κυρίως ξένες παραγωγές). Πέρα από τις επιπτώσεις της κρίσης, ανάπτυξη στο συγκεκριμένο κλάδο θα μπορούσε να προέλθει από την προώθηση του συνεδριακού/εκθεσιακού τουρισμού, καθώς η χώρα μας θα μπορούσε να αποτελέσει τέτοιο προορισμό με τον κατάλληλο στρατηγικό σχεδιασμό. Παράλληλα, η καλύτερη ενημέρωση των διοργανωτών για τα υπάρχοντα ασφαλιστικά προϊόντα και τα οφέλη τους θα συνέβαλε επίσης στην περαιτέρω αξιοποίησή τους. 

Διαφορές με την ασφάλιση αυτή σε χώρες του εξωτερικού

Η HDI-Gerling έχει εμπειρία άνω των 40 ετών σε ασφαλίσεις εκδηλώσεων και παραγωγών θεαμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο και θεωρείται από τις πλέον εξειδικευμένες εταιρίες ασφάλισης για αντίστοιχους κινδύνους. Σε ότι αφορά τις καλύψεις που προσφέρουμε στην Ελλάδα, αυτές δεν διαφέρουν από τις αντίστοιχες σε άλλες χώρες. Οι αναλυτές μας χρησιμοποιούν ειδική τεχνογνωσία για τη συνεκτίμηση των διαφόρων παραμέτρων που συνυπάρχουν σε μια εκδήλωση και την αξιολόγηση των κινδύνων ανά περίπτωση. Η κύρια διαφορά έγκειται στο ότι η εγχώρια αγορά ασφάλισης εκδηλώσεων, είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με το εξωτερικό όπου οι καλύψεις αυτές είναι πολύ περισσότερο διαδεδομένες και αφορούν τόσο μεγάλες όσο και μικρότερες καθημερινές εκδηλώσεις (από συναυλίες και συνέδρια μέχρι εταιρικές εκδηλώσεις και γάμους). Μάλιστα διεθνώς παρατηρείται αύξηση της ζήτησης για ασφαλίσεις εκδηλώσεων, η οποία εκτός άλλων οφείλεται και στη στροφή που παρατηρείται στη μουσική βιομηχανία, όπου οι καλλιτέχνες προχωρούν σε περισσότερες εμφανίσεις για να αντισταθμίσουν τα χαμένα έσοδα από τις συνεχώς μειούμενες πωλήσεις CDs. Σημαντικοί είναι επίσης και οι κίνδυνοι ακυρώσεων  που προκύπτουν σε παγκόσμιες περιοδείες λόγω καιρικών φαινομένων, φυσικών καταστροφών αλλά και πολιτικών κινδύνων (στην ευρύτερη περιοχή των Αραβικών χωρών) οι οποίοι αυξάνουν τη ζήτηση για ασφάλιση.