Στο 10% των αποζημιώσεων η ασφαλιστική απάτη

Σε σημαντικό πρόβλημα για την ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά εξελίσσονται τα φαινόμενα απάτης, τα οποία σύμφωνα με έκθεση της Ασφαλιστικής και Αντασφαλιστικής Ομοσπονδίας, Insurance Europe,  αποτελούν το 10% των αποζημιώσεων. 
H μείωση και η καταπολέμηση της ασφαλιστικής απάτης αποτελεί για την ευρωπαική ομοσπονδία προτεραιότητα, καθώς όπως αναφέρεται δεν πρόκειται για μία απάτη χωρίς θύματα. Τις συνέπειες τις ασφαλιστικής απάτης υφίστανται τόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες όσο και οι ασφαλισμένοι που βλέπουν τα ασφάλιστρα τους να αυξάνονται.

Στοιχεία για την ασφαλιστική απάτη:

Ηνωμένο Βασίλειο

• Παρά το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες εντοπίζουν περισσότερες περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης από ότι στο παρελθόν, εκτιμάται ότι περίπου 2,2 δισ. ευρώ των περιπτώσεων απάτης δεν εντοπίζονται κάθε χρόνο.
• Η αξία των εντοπισμένων περιπτώσεων αυξήθηκε κατά 7% και ανήλθε σε 1.148 εκατ. ευρώ από 919 εκατ. λίρες το 2010.
• Το 2011 αποκαλύφθηκαν από τις ασφαλιστικές εταιρείες 138.814 παράνομες απαιτήσεις αποζημίωσης – δηλαδή περίπου 2.670 περιπτώσεις την εβδομάδα.
• Οι εντοπισμένες περιπτώσεις απάτης αντιπροσώπευαν το 5,7% του συνόλου των απαιτήσεων, έναντι 5% το 2010

Γερμανία

Σύμφωνα με έρευνα τουλάχιστον οι μισές αξιώσεις αποζημιώσεων για tablet και smartphones εκτιμάται ότι ήταν ψευδείς.

Σουηδία

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία:
• Οι επιθεωρητές των ασφαλιστικών εταιρειών διεξήγαγαν το 2011 περίπου 6.200 ελέγχους, όπου αποκάλυψαν απάτες ύψους 40 δις
• Το 10-20% των ψευδών απαιτήσεων αφορούν γεγονότα που δεν έχουν συμβεί ποτέ και 80-90% των ψευδών αξιώσεων αφορούν υπερβολές για πραγματικά περιστατικά

Γαλλία

Τα στοιχεία της ασφαλιστικής Ένωσης FFSA δείχνουν πως το 2011 καταγράφησαν 35.042 ψευδείς αξιώσεις από τις οποίες η ασφαλιστική βιομηχανία γλίτωσε 168 εκατ. ευρώ.

Φινλανδία
Σύμφωνα με μελέτη σε δείγμα 1.000 ατόμων, που πραγματοποίησε η ασφαλιστική ένωση FFI το 2012, το 27% των πολιτών γνωρίζουν ένα άτομα που έχει διαπράξει απάτη εναντίον της ασφαλιστικής του εταιρείας. Το ποσοστό αυτό ΄ξηταν στο 25% το 2010.

Την έρευνα της Insurance Europe μπορείτε να δείτε εδώ