Εναλλακτικές προτάσεις της ΑΠΔΠΧ για την είσπραξη ασφαλίστρων

Την εφαρμογή ηπιότερης πολιτικής περιορισμού των επισφαλειών που έχουν διογκωθεί λόγω της κρίσης στην ιδιωτική ασφάλιση, από αυτή που προβλέπει η καθιέρωση του Τειρεσία, προτείνει στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, απορρίπτοντας το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία και την τήρηση ειδικού αρχείου για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.
 
Η αρχή απάντησε αρνητικά στη σχετική πρόταση, κάνοντας δεκτές την προσφυγή του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ).
 
Μάλιστα, στην απόφασή της η Αρχή αναφέρει ότι, τόσο η ΤτΕ, όσο και οι ΕΑΕΕ, δεν απέδειξαν την αναγκαιότητα εφαρμογής του Τειρεσία, ενώ προτείνει στους δύο φορείς να επιμείνουν σε ηπιότερες πρακτικές, αναφέροντας, μεταξύ άλλων:
 
-         Την απευθείας είσπραξη των ασφαλίστρων από τον πελάτη με τον παράλληλο αποκλεισμό του διαμεσολαβητή από τη σχετική διαδικασία (σημειώνεται ότι η αγορά ήδη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση).
-         Την απαίτηση περισσότερων εγγυήσεων από τους διαμεσολαβούντες.
-         Την κοινοποίηση για κάθε νέα συνεργασία συστάσεων από προηγούμενους εργοδότες των διαμεσολαβούντων.
-         Την άσκηση από την ΤτΕ αυστηρότερης εποπτείας σε ότι αφορά τη διαφάνεια στις συναλλαγές, αλλά και εν γένει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς.
 
Η Αρχή επισημαίνει επίσης σε ότι αφορά ειδικότερα την ΤτΕ ότι, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της επιτρέπει ευρύτερες ρυθμιστικές παρεμβάσεις όπου η ίδια κρίνει σκόπιμο ότι πρέπει να υπάρξουν για την τήρηση των υποχρεώσεων των διαμεσολαβούντων, όπως αυτές απορρέουν από το νόμο ή τις συμβάσεις που υπογράφουν.
 
Σημειώνεται ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβούντων Ελλάδος τάχθηκε εξ αρχής κατά της θέσπισης Ασφαλιστικού Τειρεσία και από κοινού με το ΣΕΜΑ που προσέφυγε στην αρμόδια Αρχή, αλλά και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών που συντάχθηκε με την προσπάθεια, επεδίωξαν τη μη θεσμοθέτηση του ειδικού αυτού Αρχείου.
 
Ο πρόεδρος του ΣΕΜΑ, κ. Γιώργος Καραβίας, μιλώντας στον iw, χαιρέτησε στην απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, και τόνισε ότι ο Σύνδεσμος θα συμβάλλει με κάθε μέσο ώστε να στηρίξει κάθε νέα προσπάθεια περιορισμού των επισφαλειών στην ασφαλιστική αγορά που θα αναληφθούν από την ΤτΕ και την ΕΑΕΕ και θα είναι στο πλαίσιο το οποίο προτείνει η αρμόδια Αρχή.

Δικαιώνονται οι επιμελητηριακές διαμαρτυρίες

Την αντίθεση της στο σχέδιο του Τειρεσία είχε δηλώσει και η ΚΕΕΕ, αποδεχόμενη σχετική εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΕΑ, κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος κατάρτισε τη συγκεκριμένη πρόταση στην οποία τεκμηριώνει γιατί ο Τειρεσίας δεν μπορεί να συμβάλλει στην αναβάθμιση την οποία επικαλούνται οι εμπνευστές του.  Στο σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης στη Θεσσαλονίκη – το οποίο έχει δημοσιεύσει στις 10/9/2012 το iw- αναφέρεται ότι «η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εισηγήσεις όλων των Επιμελητηρίων της Χώρας, καθώς και τις έντονες διαμαρτυρίες ενός ολόκληρου κλάδου, της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, δηλώνει την αντίθεσή της στην επιβολή ενός ακόμη «Τειρεσία» µόνο για τον συγκεκριμένο κλάδο και μάλιστα στη χρονική συγκυρία που αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα του υπάρχοντος.

Η ΚΕΕΕ θέλει να δηλώσει ότι είναι υπέρ της διαφάνειας και της εξυγίανσης των συναλλαγών, σε κάθε χώρο και για κάθε συναλλαγή, αντιτίθεται όμως και θα σταθεί στο πλευρό της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, που απειλείται µε αυτόν τον «ιδιώνυμο κανονισμό», που καμία σχέση δεν έχει µε αυτό που επικαλείται ότι θέλει να προστατεύσει.

Ο κανονισμός αυτός καταργεί κάθε έννοια δικαίου, επεμβαίνει ετεροβαρώς σε διμερείς συνεργασιακές σχέσεις – και μάλιστα υπέρ του ισχυρού που κατέχει και την δεσπόζουσα θέση – ανατρέπει νομικές κατακτήσεις, παραβιάζει προσωπικά δεδομένα, καταργεί την επαγγελματική ανεξαρτησία των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών και δημιουργεί εμπλοκές σε περιπτώσεις αποζημίωσης.
Η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση σε όλο τον κόσμο, αποτελεί τον βασικό μοχλό ανάπτυξης της Ιδιωτικής Ασφάλισης και θεωρείται σύμβουλος και θεματοφύλακας των συμφερόντων των ασφαλισμένων, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ισορροπία, στην κρίσιμη φάση της επέλευσης του κινδύνου.

Ο ρόλος της αυτός, είναι διαχρονικός, επιβεβαιώνεται, από την καθημερινή πρακτική και επικυρώνεται νομοθετικά, τόσο από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2002/93, όσο και από το Π.Δ. 190/2006.

Η πρωτόγνωρη όμως παρέμβαση, και μάλιστα µέσω της Εποπτικής Αρχής, διαταράσσει αυτή τη σχέση, δρα με μονομέρεια υπέρ των συμφερόντων του ισχυρού, δυσφημιστικά εις βάρος της παραδοσιακής Διαμεσολάβησης, ανταγωνιστικά και ενισχυτικά υπέρ άλλων δικτύων διανομής, αλλά κυρίως εις βάρος των συμφερόντων των ασφαλισμένων, που στερούνται πλέον τον ανεξάρτητο, φυσικό τους σύμμαχο.

Καλούμε την Πολιτεία και ειδικά την Τράπεζα της Ελλάδος, να μην υλοποιήσει αυτή την απόφαση, αφού σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για κανένα κλάδο της οικονομίας, δεν προβλέπεται κάτι παρόμοιο και οποιαδήποτε άσκοπη αναταραχή, εν µέσω της οικονομικής κρίσης, θα αποβεί εις βάρος της αξιοπιστίας του ευαίσθητου θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης και κυρίως των συμφερόντων των ασφαλισμένων- καταναλωτών, που πολλά προσδοκούν πλέον από αυτόν».