Swiss Re: Οικοδομώντας ένα βιώσιμο μέλλον ενέργειας

Τις ευκαιρίες για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου ενεργειακού σχεδίου αλλά και το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στη διαχείριση των κινδύνων στις ΑΠΕ εξετάζει σε πρόσφατη έκθεση της η Swiss Re.    

Η έκθεση παρουσιάζει έξι σενάρια ενεργειακών μειγμάτων που θα χρησιμοποιούνται στον πλανήτη το 2050, λαμβάνοντας υπόψη τους οικονομικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο για να φέρουν εις πέρας τις καθημερινές τους εργασίες τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο χρησιμοποιούν μορφές ενέργειας που δεν είναι φιλικές προς το περιβάλλον και όσο ο πληθυσμός της γης αυξάνεται τόσο αυξάνονται και οι ενεργειακές ανάγκες. Το τίμημα της προόδου είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος και οι κλιματικές αλλαγές με βασικότερη την αύξηση της θερμοκρασίας της γης. 

Η έκθεση έχει ως στόχο να βοηθήσει τις κυβερνήσεις, τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις να επιλέξουν με βάση τις ανάγκες τους το σωστό ενεργειακό μείγμα: Σίγουρα τα ορυκτά καύσιμα θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, ωστόσο όλοι οι φορείς θα προσανατολίζονται όλο και περισσότερο προς τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε αυτό το σημείο σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στην ανάληψη των κινδύνων που προκύπτουν από τη διαχείριση των ΑΠΕ.

Το ευνοϊκότερο πάντως σενάριο, το οποίο προϋποθέτει ότι θα υπάρξουν θετικές οικονομικές, πολιτικές και τεχνολογικές συγκυρίες προβλέπει ότι μέχρι το 2050 το 92% της ενέργειας που χρειάζεται ο πλανήτης δε θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον. Και θα έχει ως συνέπεια την  αύξηση της θερμοκρασίας της γης κατά 3 ° C. Ωστόσο, η επίτευξη αυτού του στόχου συνεπάγεται παγκόσμια πολιτική συναίνεση, σταθερές οικονομικές συνθήκες και ισχυρή λαϊκή υποστήριξη για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με τις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ενεργειακές πηγές.

Το μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με τα σενάρια που παρουσιάζονται στην έκθεση, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα της ενέργειας. Η ιδιωτική ασφάλιση θα παίξει σημαντικό ρόλο και στη διασφάλιση των επενδύσεων όσον αφορά τις υποδομές. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές στην έκθεση οι συνολικές ετήσιες απώλειες σε όλον τον τομέα της ενέργειας μπορεί να φθάσουν τα 42 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.