8+1 ανοικτά ζητήματα στην ατζέντα του επικεφαλής της ΔΕΙΑ

8+1 ζητήματα περιλαμβάνονται στην ατζέντα του νέου διευθυντή της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Σπύρου Ζάρκοςυ ο οποίος έχοντας πλέον αναλάβει τα νέα του καθήκοντα και ουσιαστικά ενημερωθεί για τα θέματα της αγοράς, καλείται να αναλάβει δράση, επιλέγοντας το ποιες θα είναι οι προτεραιότητές του και φυσικά το προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί ανά περίπτωση.

Τα ζητήματα τα οποία θα διερευνήσει και για τα οποία θα αρχίσει να διαβουλεύεται με την αγορά, αν δεν το έχει ήδη κάνει έστω και ατύπως για ορισμένα από αυτά, είναι τα ακόλουθα:

– Ανασφάλιστα οχήματα: Λόγω της κρίσης ο αριθμός τους έχει πλέον ξεπεράσει τα 2 εκατ. και στο μεταξύ εκκρεμεί προς ψήφιση στη βουλή η πρόταση που κατάρτισε η Ομάδα Εργασίας του υπουργείου Οικονομικών, η οποία προβλέπει τον εντοπισμό και την τιμωρία όσων επιμένουν να μην ασφαλίζουν τα οχήματά τους. Η συμβολή της ΤτΕ στην κατάρτιση της πρότασης ήταν ουσιαστική.

– Τειρεσίας: Η τελική πρόταση της κυβέρνησης παραμένει στα «χέρια» της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η θέση την οποία τελικά θα διατυπώσει κρίνεται καθοριστική για την τύχη που θα έχει η νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης. Για το θέμα αυτό ασφαλιστές και ασφαλιστικές εταιρείες έχουν βρεθεί στα «χαρακώματα» με την ΤτΕ να βρίσκεται εν μέσω «διασταυρούμενων πυρών».

– Solvency II: Τα ζητήματα είναι δύο: η ολοκλήρωση του έργου που έχουν αναλάβει οι ομάδες εργασίας του Solvency II για την προετοιμασία της αγοράς και η συγκέντρωση των αναγκαίων κεφαλαίων από τις εταιρείες ώστε όταν τελικά η κοινότητα αποφασίσει για την ημερομηνία εφαρμογής του νέου εποπτικού πλαισίου, να είναι «θωρακισμένες» κατάλληλα.

– Κώδικας Δεοντολογίας διαμεσολαβούντων: Εκκρεμεί η έκδοση πράξης από το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, όπως εξάλλου και για τον τρόπο άσκησης του εσωτερικού ελέγχου της ασφαλιστικών εταιρειών. Σε ότι αφορά ειδικότερα το δεύτερο τα στελέχη της αγοράς ανησυχούν ιδιαίτερα σχετικά με τις οικονομικές επιβαρύνσεις που θα υπάρξουν για τις εταιρείες εφόσον τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις που προτείνει η Τ.τ.Ε.

– 2ος Πυλώνας ασφάλισης: Οι εταιρείες αναμένουν από την Τράπεζα της Ελλάδος να κινήσει τη διαδικασία θεσμοθέτησης του αναγκαίου πλαισίου ώστε ο κλάδος να δραστηριοποιηθεί και στις επαγγελματικές ασφαλίσεις στα πρότυπα άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

– Ανατιμήσεις στην Υγεία: Παραμένει ένα από τα αγκάθια στις σχέσεις της αγοράς με την κυβέρνηση. Η ΕΑΕΕ ζητεί η όποια παρέμβαση επιλεγεί να έχει στόχο από τη μια τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των εταιρειών και από την άλλη την ενίσχυση της διαφάνειας των προγραμμάτων υγείας υπέρ των συμφερόντων των καταναλωτών. Η ΤτΕ στο θέμα αυτό τάσσεται υπέρ της θέσης που διατυπώνει η ΕΑΕΕ.

– Ασφάλιση Επαγγελματικής ευθύνης διαμεσολαβούντων στην ασφαλιστική αγορά: Η ΤτΕ έχει ζητήσει τα ασφαλιστήρια συμβόλαια να ισχύουν αναδρομικά από το 2005 και να προβλέπεται παράταση της αναγγελίας των απαιτήσεων για 5 χρόνια μετά τη λήξη κάθε συμβολαίου. Οι δύο αυτές θέσεις έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της ασφαλιστικής  αγοράς.

– Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζώης: Λειτουργεί σήμερα με άνοιγμα κοντά στα 500 εκατ. ευρώ και έσοδα από ετήσιες εισφορές περί τα 17 εκατ. ευρώ. Εποπτική Αρχή και αγορά καλούνται να δώσουν λύση  στο θέμα καλύπτοντας έτσι τους ασφαλισμένους του ομίλου Ασπίς.

– Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών: Προκαλούν πονοκέφαλο στην αγορά λόγω των επιθετικών ασφαλίστρων με τα οποία διαθέτουν τα προγράμματά τους στην αγορά και το γεγονός ότι οι έδρες τους και άρα ο έλεγχός τους καθίσταται από δυσχερής έως αδύνατος. Η ΕΑΕΕ έχει ήδη ζητήσει από την ΤτΕ παρέμβαση επί του θέματος.