Εκτός ΕΑΕΕ οι εταιρείες ελεύθερης παροχής υπηρεσιών

Εκτός Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών τίθενται οι ασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούν στη χώρα μας με το καθεστώς της παροχής υπηρεσιών, μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΕΕ, να τροποποιήσει το καταστατικό της, αποκλείοντάς τους τη συμμετοχή στην Ένωση, όπως έχει αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμα του το iw.

Η τροποποίηση του καταστατικού αναμένεται να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση το Φεβρουάριο και αποφασίστηκε με το σκεπτικό ότι οι εταιρείες που λειτουργούν στη χώρα μας με αυτό το καθεστώς, δεν μπορούν ουσιαστικά να ελεχθούν αποτελεσματικά για το κατά πόσο λειτουργούν τηρώντας τους κανόνες νομιμότητας.

Ο προβληματισμός που διατυπώνεται από την Ένωση, συνδέεται με το επίπεδο της εποπτείας που ασκείται από τη χώρα που η εταιρεία διατηρεί την έδρα της, αλλά και για το κίνητρο που οδηγεί μια εταιρεία με ασήμαντη δραστηριότητα στην έδρα, να αναπτύσσει ισχυρή δραστηριότητα σε ξένη χώρα. Από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος που έχει την τελική εποπτεία, σημειώνεται ότι η ευθύνη της εξαντλείται στην πιστοποίηση από την έδρα της τήρησης των αναγκαίων αποθεμάτων για λογαριασμό της ασφαλιστικής, που πιστοποιείται με την προσκόμιση ανάλογης βεβαίωσης.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούν στη χώρα μας με το καθεστώς της παροχής υπηρεσιών, αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα και αν και δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία για τον αριθμό των αυτοκινήτων που ασφαλίζουν, εκτιμήσεις της αγοράς, υπολογίζουν τον αριθμό των ασφαλισμένων οχημάτων στις 200.000, στο σύνολο των 5,4 εκατομμυρίων αυτοκινήτων που καταγράφονται από το Κέντρο Πληροφοριών ως συνολικά κυκλοφορούντα οχήματα στη χώρα μας.
Η αμφισβήτηση της αξιόπιστης λειτουργίας τους, αποτυπώνεται και στην πρόσφατη απόφαση των Επικουρικών Κεφαλαίων να θέσουν όρια στις αποζημιώσεις που καταβάλλουν στους οδηγούς που προξένησαν ατύχημα και ήταν ασφαλισμένοι σε εταιρείες που πτώχευσαν και οι οποίες δραστηριοποιούνταν με τη μορφή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών ή υποκαταστημάτων.

Η απόφαση ελήφθη στο τέλος του προηγούμενου χρόνου από τους εθνικούς οργανισμούς των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των 3 χωρών του ΕΟΧ, οι οποίοι δέχθηκαν ότι τα Επικουρικά Κεφάλαια θα αποζημιώνουν μέρος μόνο της απαίτησης που έχουν οι ασφαλισμένοι που πέφτουν θύματα παρόμοιων εταιρειών.

Ο κανόνας ότι το βάρος της εποπτείας και άρα των συνεπειών από την πλημμελή άσκηση του ελέγχου, φέρει το κράτος καταγωγής κάθε ασφαλιστικής επιχείρησης, στη συγκεκριμένη περίπτωση περιορίζεται, με κίνδυνο τις επιπτώσεις να υποστούν οι ασφαλισμένοι. Τα Επικουρικά Κεφάλαια, δηλαδή οι ασφαλιστικές αγορές των κρατών μελών, στο έδαφος των οποίων δραστηριοποιείται ασφαλιστική επιχείρηση με τη μορφή της παροχής υπηρεσιών ή με τη μορφή υποκαταστήματος, θα μπορούν στο εξής να επανεισπράττουν από το Επικουρικό Κεφάλαιο του κράτους καταγωγής για τις ζημιές που έχουν πληρώσει για λογαριασμό των αφερέγγυων εταιριών ποσό που δεν θα ξεπερνά το 0,5% της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων αστικής ευθύνης αυτοκινήτου στο κράτος αυτό.