Στους κερδισμένους της ασφαλιστικής αγοράς η Τράπεζα Πειραιώς

Το 2012 ήταν ένας χρόνος ωρίμασης του μηχανισμού προώθησης ασφαλίσεων μέσω των καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς. Επετεύχθη η τμηματοποίηση των πελατών της τράπεζας με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι bancassurance των καταστημάτων να έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν ενεργά στους πελάτες αυτούς τα προϊόντα των συνεργαζόμενων εταιρειών ING και ERGO. Το cross selling των προϊόντων έφτασε περίπου στα τρία προϊόντα ανά πελάτη.

H κερδοφορία των ασφαλιστικών προϊόντων της Τράπεζας για το 2012 θα είναι μεγαλύτερη από τα 18 εκατ. ευρώ προ φόρων του 2011, κάτι το οποίο κατέστη δυνατό και λόγω της μείωσης του κόστους οργάνωσης των πωλήσεων. Το 2013 προβλέπεται ευοίωνο, καθώς μπαίνουν στο δίκτυο πωλήσεων και τα καταστήματα της Αγροτικής, καθώς και της Γενικής Τράπεζας. Ειδικά η Γενική Τράπεζα έχει παράξει το 2012 περίπου 2,5 εκατ ευρώ πωλήσεις γενικών ασφαλειών και 1,5 εκατ. ευρώ πωλήσεις ασφαλειών ζωής. 

Η Αγροτική Ασφαλιστική έχει πλέον απελευθερωθεί διοικητικά από τα δεσμά των εσωτερικών κανονισμών του δημοσίου και τον περιορισμό των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ. Συνεπώς η διοίκηση της διευκολύνεται στο έργο της και η απόδοση της αναμένεται να είναι αυξημένη. Παρόλα αυτά είναι στις προθέσεις της Τράπεζας Πειραιώς να πουλήσει την Αγροτική Ασφαλιστική – αν είναι δυνατόν και εντός του 2013 – αφού ανακεφαλοποιηθεί με χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Για αυτό στη λογιστική κατάσταση εννεαμήνου της Τράπεζας Πειραιώς έχει εγγραφεί ως «υπό διακοπή σχέση» με αξία ενός ευρώ.

Όσον αφορά την αγορά ο κ. Λυσιμάχου πιστεύει ότι το 2013 θα είναι ένα δύσκολο έτος με πτώση εργασιών έως και 10% σε σχέση με το 2012, λόγω της αλλαγής του πίνακα θνησιμότητας, του νέου unisex τιμολογίου, της μείωσης του τεχνικού επιτοκίου περίπου στο ύψος του 2% και της πρόσφατης άρσης των φορολογικών απαλλαγών ασφαλίστρων.  Ως απάντηση οι εταιρείες θα συνδυάσουν νέα προγράμματα ζωής και υγείας και θα ενισχύσουν τα προγράμματα Unit –linked με προστασία κεφαλαίου. Η προσφορά από την αγορά εγγυημένων συντάξεων θα μειωθεί λόγω της Solvency ΙΙ και θα αναζητηθούν νέοι μηχανισμοί αύξησης της απόδοσης και μείωσης του ρίσκου, κάτι που σήμερα δεν είναι εφικτό λόγω ελλείψεων στη νομοθεσία.

Εν κατακλείδι, ο κ. Λυσιμάχου πιστεύει ότι η αγορά θα ξεπεράσει τις προκλήσεις το 2013 και το 2014, με τη συνεργασία όλων, θα είναι ένα καλύτερο έτος για την ασφαλιστική αγορά.