Η προεδρία της ασφαλιστικής αναγέννησης

Οι εκλογές της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος τον Φεβρουάριο όλα δείχνουν ότι θα είναι διαφορετικές από το παρελθόν. 

Ο λόγος είναι απλός: οι αλλαγές στα ασφαλιστικά «πράγματα» είναι πολλές, ραγδαίες,  και, γίνονται σε περίοδο συγκυριακά δύσκολη για την οικονομία και τις επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων είναι και  οι ασφαλιστικές. 

Ταυτόχρονα βέβαια, έχει επέλθει και η ωριμότητα, παράγοντας ισχυρός ο οποίος μεταξύ άλλων συνίσταται στον κορεσμό των παλιών πρακτικών, την εξάντληση των δυνάμεων παραγωγής, -μεθόδων και ανθρώπων- και την ολοκλήρωση του κύκλου ανάπτυξης των επί σειρά ετών πρωταγωνιστικών προϊόντων, των τρόπων πώλησης και  των διαδικασιών προώθησης της ασφαλιστικής αγοράς.  

Η ανάδειξη σύγχρονων ιδεών, «φρέσκων» στρατηγικών,  καινούργιων τρόπων διάδοσης της ασφαλιστικής δουλειάς, ανανεωμένων  πρακτικών ανάπτυξης των εργασιών είναι μερικές από τις «συνθήκες»  που πρέπει να υπηρετήσει η νέα εκπροσώπηση της ασφαλιστικής αγοράς.  

Καθοριστική –παράμετρος- είναι και η συνεργασία, ο διάλογος που θα αναπτυχθεί, και ο τρόπος επικοινωνίας που θα εγκαθιδρυθεί με την πολιτεία και τους καταναλωτές. Καινοτομίες μοιάζουν αλλά δεν είναι. Και αυτό διότι δε θα εξυπηρετήσουν ανάγκες και θα ικανοποιήσουν αιτήματα, αλλά, απλώς θα βάλουν σε σωστή σειρά και θέση τα όσα θα πρέπει να γίνουν και εδώ –στην Ελλάδα- όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. 

Εκεί που η ασφαλιστική βιομηχανία έχει κύρος, αξιοπιστία, αποτελεί προπύργιο προσφοράς προς τον άνθρωπο και την επιχείρηση -και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται- και που αυτός που «αγοράζει» συμβόλαιο δεν παζαρεύει την τιμή του και την μεγαλειώδη σημασία του για όταν θα το χρειαστεί. Αυτά τα γνωρίζουν οι υποψήφιοι, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναλάβουν την βαριά ευθύνη μετάβασης της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς σε ένα επίπεδο υψηλότερο από αυτό που βρίσκεται σήμερα.  

Οι μέχρι σήμερα πρόεδροι και εκπρόσωποι συντέλεσαν –ως πρόσωπα ή ως εταιρείες- στο να διανυθεί αυτή η διαδρομή που κράτησε 40 χρόνια και έφθασε σήμερα στο υψηλότερο σημείο της όπου δεν πάει άλλο. Τώρα ξεκινά μια νέα πορεία που οι άνθρωποι της ασφαλιστικής αγοράς καλούνται να χαράξουν χωρίς τείχη, χωρίς ελληνικές και ξένες εταιρείες, χωρίς συντεχνιασμούς, χωρίς ιδιοτέλειες, χωρίς κουκουλώματα καλών και κακών και διακρίσεις του παρασκηνίου. Μιλάμε για προεδρία της ασφαλιστικής αναγέννησης.. που απαιτεί χρόνο και κόπο από αυτούς που θα την αναλάβουν.