«Χαμένοι» στερλίνα και ελβετικό φράγκο

Νέα χαμηλά 19 μηνών σημείωσε το γεν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ασιατικών αγορών μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Abe και την κεντρική τράπεζα να στηρίζουν τον μη δεσμευτικό μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% για τον πληθωρισμό, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί σε κοινή ανακοίνωση στις 22 Ιανουαρίου (συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας). Ωστόσο, στη συνέχεια τα ζεύγη του γεν σταθεροποιήθηκαν με το EURJPY να υποχωρεί και πάλι κάτω από τα 120,00 γεν (κάτω από τα υψηλά 20 μηνών) και το USDJPY να κινείται γύρω από το 89,30. 

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 μηνών υποχώρησε η στερλίνα έναντι του ευρώ με την ισοτιμία EURGBP να ξεπερνά το επίπεδο του 0,8300. 

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη σημείωσε το Νοέμβρη νέα πτώση 0,3% σε μηνιαία βάση, όταν είχε υποχωρήσει κατά 1%. Οι οικονομολόγοι περίμεναν άνοδο της τάξης του 0,2%. Η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία σημείωσε πτώση 1% το ίδιο χρονικό διάστημα. 

Το ευρώ διαπραγματεύεται σε πολύ περιορισμένο εύρος έναντι του δολαρίου με σημαντική στήριξη να παραμένει γύρω από το 1,3310, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η ανοδική κούρσα στο EURCHF σε υψηλά 13 μηνών στο 1,2275. Οι αυξημένες εκροές κεφαλαίων από τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια και η πιθανότητα ανάκαμψης της Ευρωζώνης εντός του 2013, όπως παρουσιάστηκε πρόσφατα από την ΕΚΤ, οδήγησαν στην άνοδο της ισοτιμίας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβρη του 2011.
Την ίδια στιγμή ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι ο βασικός του οικονομικός δείκτης αποκαλύπτει σταθεροποίηση των οικονομιών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Κίνας και της Ινδίας. 

Ο σύνθετος δείκτης του οργανισμού για τις ΗΠΑ ενισχύθηκε το Νοέμβρη στις 101 μονάδες από τις 100,8 μονάδες τον Οκτώβρη. Ο αντίστοιχος δείκτης της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 99,5 μονάδες από τις 99,4 μονάδες.