Επιχειρηματίες και μάνατζερς στην ασφαλιστική αγορά

Πάει και το φορολογικό, νομοσχέδιο, και μαζί με αυτό οι προσδοκίες ότι θα μπορούσε να στηρίξει την ασφαλιστική αγορά με το έμμεσο κίνητρο της φοροαπαλλαγής ασφαλίστρων. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι η αγορά, οι εταιρείες και οι άνθρωποί τους, βαδίζουν αυτόνομα και πλήρως απεξαρτημένα από την οποιαδήποτε κρατική μέριμνα. Και αυτό δεν έγινε ξαφνικά, αλλά σταδιακά μέσα στα χρόνια όπου η πολιτική έχανε την δύναμή της και έπαυε να λαμβάνει αποφάσεις που παραδοσιακά κατατάσσονταν στην κατηγορία του ρουσφετιού. 

Αποφάσεις στις οποίες υπήρχε η εντύπωση ότι  θα μπορούσαν να ενταχθούν και αιτήματα των ασφαλιστικών εταιρειών προς όφελός τους. Ήταν μεγάλη η χρονική περίοδος  όπου οι επικεφαλής του κλάδου συνομιλούσαν με τις εκάστοτε ηγεσίες και που οι όποιες αποφάσεις περνούσαν -δήθεν- από τα γραφεία των πολιτικών οι οποίοι επίσης –τάχα- έβαζαν το χεράκι τους για ευνοϊκές αντιμετωπίσεις. Όλα αποδείχθηκαν φούσκα. Πάει και η εποχή όπου οι εποπτικές διαδικασίες ήταν στα σημεία –ακροβατικές- και όπου η τεχνογνωσία περνούσε από τα γραφεία του στελεχιακού δυναμικού της δημόσιας διοίκησης. Σήμερα όλα είναι διαφορετικά.

Τώρα η αγορά, η ασφαλιστική, τρέχει μόνη, ελεύθερη και ολομόναχη από δήθεν συμπαραστάτες, υποστηρικτές και οτιδήποτε δημιουργεί εντυπώσεις προστατευτισμού και εξαρτήσεων. Βέβαια αυτό μάλλον αποδεικνύεται ότι ίσχυε και στο παρελθόν αφού είναι ξεκάθαρο πως: η υπόθεση της Ασπίδας έμεινε στο κενό καταδεικνύοντας ότι ουδείς ασχολήθηκε με το θέμα αυτό για το οποίο η πολιτεία είχε ευθύνη και για την δημιουργία του και για την εξέλιξή του. Ακόμα, για την συμμετοχή του κλάδου επισήμως και μέσα από διαδικασίες στις συντάξεις και στην υγεία, στα Ταμεία,  ουδείς ασχολήθηκε. Για την παροχή κινήτρων να «αγοράσουν» οι πολίτες συμβόλαια ουδείς ασχολήθηκε. Για το τι συμβαίνει σήμερα με τις αναφυόμενες διαφημίσεις που προβάλλουν φθήνια στην αγορά ουδείς ασχολήθηκε.

Αυτά από την πλευρά της πολιτείας. Βασικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο δρόμος της αγοράς είναι μοναχικός και χωρίς καμία –ούτε εντύπωση- υποστήριξης. Αλλά και μεταξύ εταιρειών και παράλληλων συνεργατών επίσης η παλαιά σχέση διαταράχθηκε. Εποχή σκληρή με δοκιμασίες που αναμένεται ότι θα δημιουργήσει και θα αναδείξει νέους ασφαλιστικούς επιχειρηματίες και οι νέους μάνατζερς που θα διαδεχθούν την παλιά γενιά.