Συνεχίζεται η πτώση στην ασφαλιστική παραγωγή

Συνεχίζεται η πτώση στην ασφαλιστική παραγωγή, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τα αποτελέσματα του ενδεκαμήνου του 2012, καταγράφεται αρνητική μεταβολή κατά 10,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Πιο συγκεκριμένα οι ασφαλίσεις ζωής έχουν μειωθεί κατά 9,1% και οι ασφαλίσεις κατά ζημιών κατά 11,5% (αστική ευθύνη οχημάτων (-14% και λοιποί κλάδοι κατά ζημιών -8,8%). Συνολικά στην περίοδο αυτή η ασφαλιστική παραγωγή ανήλθε σε  3,9 εκατ. ευρώ.

Στους δύο πίνακες που ακολουθούν καταγράφονται αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας
παραγωγής ανά κλάδο ασφάλισης για το ενδεκάμηνο του 2012,  καθώς και το ποσοστό
μεταβολής έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2011.

Σχετικά με τα παραπάνω, επισημαίνεται ιδιαιτέρως ότι αν αφαιρεθεί η επίδραση του κλάδου Ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις,  η παραγωγή των ασφαλίσεων Ζωής συνολικά είναι μειωμένη κατά 13,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011  ενώ, αντιστοίχως, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων (Ζωής και Ζημιών) είναι μειωμένη κατά 12,3%.

  

Τέλος, η έρευνα περιέλαβε και τα μεγέθη των επιστροφών ασφαλίστρων λόγω ακυρώσεων συμβολαίων. Η μηνιαία εξέλιξη των επιστροφών ασφαλίστρων λόγω ακυρώσεων συμβολαίων παρουσιάζεται δεικτοποιημένη στα δύο παρακάτω γραφήματα.  Η δεικτοποίηση έχει γίνει με βάση την τιμή Ιανουαρίου 2011, η οποία ορίστηκε στην τιμή 100, καταγράφεται δε η εξέλιξή της από τον Ιανουάριο του 2011 έως τον Νοέμβριο του 2012.

Τη μελέτη της ΕΑΕΕ μπορείτε να δείτε εδώ