«Τοποθετούμε όλο και ψηλότερα τον πήχη της συνέπειας και της εξυπηρέτησης»

Του Γ. Βοτσαρίδη, διευθύνοντος συμβούλου της Interlife

Στόχοι της εταιρίας

 Η INTERLIFE είχε μια καλή χρονιά. Παρά την Κρίση και το PSI, καταφέραμε να έχουμε θετικά οικονομικά αποτελέσματα και να σταθεροποιήσουμε τη θέση μας στην Αγορά. Επιπλέον, η Εταιρία εισήλθε στο Χρηματιστήριο Αξιών της Κύπρου (Νέα Αγορά) και μάλιστα με υψηλή αποτίμηση. 
Ωστόσο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι μια περίοδος αναμονής και προσεκτικής διαχείρισης, δεδομένου ότι οι φορολογικές επιβαρύνσεις έχουν αυξηθεί και η ύφεση παραμένει σχεδόν στο ίδιο επίπεδο. Η INTERLIFE ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις για την κάλυψη των αποθεμάτων, μέσα από την συνετή διαχείριση των επενδύσεών της και χωρίς να προσφύγει σε τακτικές “των τιμολογίων ή αυξήσεων κεφαλαίων (τα κεφάλαιά της ενισχύονται αποκλειστικά από τα κέρδη της εταιρείας). 

Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια όχι μόνον να μην χαθούν θέσεις εργασίας στην Εταιρία (μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία απώλεια) αλλά να δημιουργήσουμε και κάποιες νέες. Πάντα με σεβασμό στον εργαζόμενο και χωρίς “οριζόντιες περικοπές’’ που συνηθίζονται σήμερα, τοποθετούμε όλο και ψηλότερα τον πήχη της συνέπειας και την εξυπηρέτησης.

Το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, η αποκορύφωση της Κρίσης. Ίσως το 2014 να υπάρξει κάποια Ανάκαμψη, αλλά θα είναι αργή και επίπονη.

Πορεία της Ασφαλιστικής Αγοράς

Οι συνθήκες της διαρκούς ύφεσης – έκτη χρονιά συνεχούς μείωσης του ΑΕΠ – είχαν άμεσες επιπτώσεις στα έσοδα της Ασφαλιστικής Αγοράς. Η πίτα μικραίνει – ο αριθμός των οχημάτων μειώνεται. Το πρώτο θύμα της Κρίσης είναι ο Κλάδος Αυτοκινήτου, ενώ μείωση υπήρξε και στον Κλάδο Περιουσίας και Μεταφορών.

Οι υψηλοί συντελεστές φορολογίας δεν έφεραν αποτέλεσμα, διότι τελικά λόγω της Ύφεσης το Κράτος εισπράττει συνολικά λιγότερους φόρους. Ειδικότερα από τη μείωση του Ασφαλιστικού Τζίρου το Κράτος είχε μεγάλες απώλειες. Έχασε σίγουρους φόρους που εισέπραττε χωρίς προσπάθεια και ελέγχους.

Όσον αφορά τις Ασφαλιστικές Εταιρίες, αναμένεται να υπάρξουν κάποιες απώλειες, και, ίσως, συγχωνεύσεις ή εξαγορές. Οι καιροί είναι εξαιρετικά δύσκολοι και η πορεία του Κλάδου θα εξαρτηθεί απόλυτα από την γενικότερη οικονομική πορεία της χώρας και τις προσπάθειες για Ανάκαμψη. Εάν δεν ενισχυθεί η καταναλωτική δυνατότητα των Ελλήνων, εάν δεν υπάρξουν νέες επενδύσεις, εάν, κυρίως, δεν δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα σύντομα, ο Κλάδος αλλά και γενικότερα ο οικονομικός και παραγωγικός ιστός της χώρας θα καταρρεύσει.