Ι. Χατζηιωσήφ: Οι προτεραιότητες της ΑΤΕ Ασφαλιστικής για το 2013

του Ιορδάνη Χατζηιωσήφ, Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΤΕ Ασφαλιστικής

Aν το 2012 έχει χαρακτηρισθεί ως μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της Ασφαλιστικής Αγοράς, το 2013 χωρίς αμφιβολία αναμένεται ακόμα πιο δύσκολο αν λάβουμε υπόψη το ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον και τη δραματική κατάσταση της οικονομίας, την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και το συνεχώς μειούμενο διαθέσιμο εισόδημα.

Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι πρωταρχικός στόχος κάθε επιχείρησης εξακολουθεί να είναι η  εξασφάλιση της επιβίωσης.
Παρά το γεγονός ότι το συνεχώς μειούμενο κοινωνικό κράτος, καθιστά την ιδιωτική ασφάλιση αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, αναμένεται για άλλη μια χρονιά να επηρεασθεί η αγορά μας αφού η παραγωγή ασφαλίστρων προβλέπεται ότι θα συνεχίσει τη καθοδική της πορεία, είτε λόγω εξαγορών – ακυρώσεων, είτε λόγω μείωσης των συντελεστών ασφαλίστρων.

Ο ασφαλιστικός Κλάδος μπορεί να αντέχει στην κρίση, η απώλεια όμως των ασφαλίστρων θεωρείται σημαντική σε συνδυασμό με το χαμηλό επίπεδο διείσδυσης του κλάδου μας.

Εκτός από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και οδηγούν στην επιβίωση του Επικουρικού Κεφαλαίου, η πολιτεία φαίνεται ότι δεν έχει κατανοήσει ή δεν έχει ακόμα πεισθεί ότι η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί ένα πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια αντιμετώπισης των κοινωνικών και όχι μόνο προβλημάτων, που δημιουργεί η κρίση και η ανασφάλεια.

Η Αγροτική Ασφαλιστική, ως μέλος του Ομίλου Πειραιώς, καλείται για άλλη μια χρονιά να διαχειρισθεί την κρίση το ίδιο αποτελεσματικά όπως και την προηγούμενη χρονιά, ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία της και αναδεικνύοντας την πολύτιμη εμπειρία και την υψηλή της τεχνογνωσία, ως εγγύηση για το μέλλον.

Πιστεύοντας ότι μετά το τέλος της κρίσης, η αγορά μας μπορεί και πρέπει να βγει πιο δυνατή και με μεγαλύτερες προοπτικές, η Αγροτική Ασφαλιστική έχει θέσει τις προτεραιότητες της για τη χρήση του 2013, οι οποίες συνοψίζονται στα ακόλουθα:

· Δημιουργία προϋποθέσεων για την ενίσχυση του ύψους του χαρτοφυλακίου λόγω του έντονου ανταγωνισμού και της προσπάθειας που επιχειρείται για αναδιανομή της – ούτως ή άλλως – μικρής «πίτας» της αγοράς.

· Διατήρηση του πολύ ικανοποιητικού τεχνικού αποτελέσματος και της κερδοφορίας, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις στην τιμολογιακή και εμπορική πολιτική με το βάρος να δίνεται και πάλι στις ασφαλίσεις των Κλάδων Αυτοκινήτων, Πυρός, Τεχνικών Ασφαλίσεων και Ζωής.

· Στις ασφαλίσεις Ζωής, οι δυσμενής οικονομική συγκυρία προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση ασφαλιστικών προϊόντων ζωής. Προγραμματίζουμε το σχεδιασμό νέων προϊόντων αλλά και τον επανασχεδιασμό των συνταξιοδοτικών και παιδικών επενδυτικών με παράλληλη προσπάθεια συγκράτησης των εξαγορών – ακυρώσεων. Βασική επιδίωξη της Εταιρίας και για τα προγράμματα Κλάδου Ζωής, είναι η κερδοφόρα ανάπτυξή τους. 

· Ανάληψη πρωτοβουλιών για την εκπαίδευση του πολίτη σε θέματα πρόληψης και στα οφέλη και τη σημασία του θεσμού της ασφάλισης. 

· Επέκταση των παρεχομένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε πελάτες και Συνεργάτες.

· Συνέχιση της προετοιμασίας για την σταδιακή προσαρμογή της Εταιρίας στο νέο κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο.

· Ενίσχυση των Πωλήσεων με εκπαιδευτικά Προγράμματα και περαιτέρω αξιοποίηση της συνεργασίας της Εταιρίας με τη LIMRA, τόσο σε θέματα εκπαίδευσης όσο και στο σχεδιασμό νέων ασφαλιστικών προϊόντων.