Στα ίδια επίπεδα με το 2011 οι επιστροφές ασφαλίστρων

Συνεχίζει και το 2012 να «αιμορραγεί» η ασφαλιστική αγορά από τις επιστροφές ασφαλίστρων κυρίως στον κλάδο Ζωής όπου ο σχετικός δείκτης στο εννεάμηνο του έτους εμφάνισε περίπου την ίδια εικόνα με το 2011.
 
Με εξαίρεση την περίοδο του Αυγούστου που η τιμή του δείκτη ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, προφανώς λόγω της καλοκαιρινής ραστώνης, όλο το υπόλοιπο διάστημα κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα αποτυπώνοντας με τη συμπεριφορά του τις επιπτώσεις της κρίσης στον κλάδο.
 
Όπως προκύπτει και από την ανάλυση των οποία έκανε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος στα οικονομικά στοιχεία εννεαμήνου του 2012, ο δείκτης των επιστροφών ασφαλίστρων κινήθηκε στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου μεταξύ 125 και 135 (βάση το 100 – Ιανουάριος του 2011).
 
Ιδιαίτερες μεταβολής κατέγραψε ο αντίστοιχος δείκτης των ασφαλίστρων Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις, ο οποίος το Φεβρουάριος εκτινάχθηκε στα επίπεδα του 350, τον Απρίλιο περιορίσθηκε λίγο κάτω από το 100, το Μάιο αυξήθηκε κοντά στα 235, σταθεροποιήθηκε κάπως στις αρχές καλοκαιριού, εμφάνισε σημάδια ανόδου τον Αύγουστο, ενώ το Σεπτέμβριο έπεσα και πάλι στη βάση (100).
 
Ευμετάβολος ήταν και ο δείκτης του κλάδου Αυτοκινήτων, ο οποίος τον Ιανουάριο έφθασε το 118, το Φεβρουάριο έπεσε στο 90, το Μάρτιο αυξήθηκε στο 117, και εν συνεχεία περιορίσθηκε στη βάση και προς τα κάτω, προφανώς διότι και η αγορά αυτοκινήτου έχει πλέον κάπου σταθεροποιηθεί σε χαμηλά πλέον επίπεδα, αλλά και όσοι ήταν να παραδώσουν τις πινακίδες τους το έκαναν κατά τους πρώτους μήνες του έτους.
 
Στον κλάδο Περιουσίας και στην αρχή του έτους οι επιστροφές ήταν πολλές λόγω κυρίως της ακύρωσης ανανεώσεων, η πλειονότητα των οποίων συνήθως υπογράφεται στο πρώτο διάστημα του έτους, ενώ εν συνεχεία ο δείκτης των επιστροφών κινήθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα της βάσης.
 
Τέλος, σε σύνολο, ο δείκτης επιστροφών στον κλάδο Ζημιών, πέραν του πρώτου διαστήματος του έτους που κινήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, σε υψηλά επίπεδα, εν συνεχεία περιορίσθηκε κάτω από τη βάση του 100 ακολουθώντας ανάλογη συμπεριφορά με αυτή του 2011.