POSEIDON PRINCIPLES: Ένα παγκόσμιο πλαίσιο για την υπεύθυνη ναυτική ασφάλιση έναντι των ναυτιλιακών ρύπων 

 

 

Οι Αρχές Poseidon (Poseidon Principles)  για τη Ναυτική Ασφάλιση είναι ένα παγκόσμιο πλαίσιο για την αξιολόγηση και την αποκάλυψη της κλιματικής ευθυγράμμισης των χαρτοφυλακίων γάστρας και μηχανημάτων των ασφαλιστών. Επιτρέπουν στον ασφαλιστικό τομέα να εφαρμόσει διαφάνεια και καθιερώνουν μια κοινή, παγκόσμια βάση για την ποσοτική αξιολόγηση και την αποκάλυψη της κλιματικής ευθυγράμμισης των χαρτοφυλακίων.

Οι Αρχές του Ποσειδώνα για τη Ναυτική Ασφάλιση πρέπει να εφαρμόζονται από τους υπογράφοντες σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες όπου:

-τα ασφαλιστικά προϊόντα καλύπτουν τη γάστρα και τα μηχανήματα (H&M).

– ο υπογράφων είναι ο κύριος ασφαλιστής, καθώς και σε περιπτώσεις όπου ο υπογράφοντος είναι ακόλουθος αποζημιώσεων, αλλά ο αρχηγός αποζημίωσης είναι επίσης συνυπογράφων·

– το χαρτοφυλάκιο του υπογράφοντος καλύπτει όλα τα πλοία ενός ασφαλισμένου στόλου που έχουν καθιερωμένη τροχιά Poseidon Principles for Marine Insurance και δυνατότητα μέτρησης της έντασης άνθρακα με δεδομένα του IMO Data Collection System (DCS).

Η ευθυγράμμιση του κλίματος είναι επί του παρόντος ο μόνος περιβαλλοντικός παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη από τις Αρχές του Ποσειδώνα για τη Ναυτική Ασφάλιση

Σύμφωνα με το τρέχον πεδίο εφαρμογής, οι Αρχές του Ποσειδώνα για τη Ναυτική Ασφάλιση ισχύουν για ασφαλιστές με συμβόλαια H&M και αναδόχους. Ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι το οικοσύστημα των βασικών παραγόντων εκτείνεται πέρα ​​από αυτό το όριο και το πλαίσιο πρέπει να περιλαμβάνει αυτές τις προοπτικές και την υποστήριξή τους. Ως εκ τούτου, η ιδιότητα μέλους θυγατρικών ισχύει για ασφαλιστικούς μεσίτες και συλλογικές ομάδες, όπως ασφαλιστικές ενώσεις, συνδικάτα  και P&I Clubs, και η υποστήριξή τους είναι ευπρόσδεκτη.

Οι υπογράφοντες δεσμεύονται να εφαρμόζουν τις Αρχές Poseidon για τη Ναυτική Ασφάλιση στις πολιτικές, τις διαδικασίες και τα πρότυπά τους και να εργάζονται σε συνεργασία με τους πελάτες και τους συνεργάτες τους σε συνεχή βάση για την εφαρμογή των Αρχών Poseidon για τη Ναυτική Ασφάλιση. Τα θυγατρικά μέλη δεσμεύονται να υποστηρίζουν τους υπογράφοντες και να συνεργάζονται με τους συνεργάτες και τους πελάτες τους για να βελτιώσουν τη διαφάνεια στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Οι Αρχές Poseidon για τη Ναυτική Ασφάλιση προορίζονται να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου για να διασφαλιστεί ότι είναι αποτελεσματικές, πρακτικές και ενημερωμένες ώστε να αντικατοπτρίζουν τους κλιματικούς στόχους.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Οι Αρχές Poseidon για τη Ναυτική Ασφάλιση αποτελούν μέρος τριών πρωτοβουλιών που βασίζονται στις ίδιες τέσσερις Αρχές και αναπτύχθηκαν από το Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Φόρουμ με κοινό στόχο την απαλλαγή από τις εκπομπες διοξειδίου του Άνθρακα (CO2)  στη ναυτιλία.

Oι τράπεζες έβαλαν τις βάσεις 

Όλα ξεκίνησαν με τις Αρχές Ποσειδών για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – ένα παγκόσμιο πλαίσιο για την υπεύθυνη χρηματοδότηση πλοίων που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019. Με 35 υπογράφοντες τραπεζικούς ομίλους, αυτή η πρωτοβουλία αντιπροσωπεύει επί του παρόντος περίπου το 80% της παγκόσμιας χρηματοδότησης των πλοίων.

Κατά τα πολύ πρώιμα στάδια των Αρχών του Ποσειδώνα για τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, ορισμένοι ναυλωτές, που συμμετείχαν στη συντακτική ομάδα, εξέφρασαν την ανάγκη για μια διαφανή διαδικασία αναφοράς εκπομπών που σχετίζονται με δραστηριότητες ναύλωσης. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε η Sea Cargo Charter τον Οκτώβριο του 2020. Η Sea Cargo Charter παρέχει ένα παγκόσμιο πλαίσιο για την ευθυγράμμιση των δραστηριοτήτων ναύλωσης με την υπεύθυνη περιβαλλοντική συμπεριφορά για την προώθηση της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές της διεθνούς ναυτιλίας.

Το Poseidon Principles for Marine Insurance είναι η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021, συγκεντρώνοντας μια ομάδα ιδρυμάτων ναυτιλιακής ασφάλισης που δεσμεύονται να ευθυγραμμίσουν τα χαρτοφυλάκια τους με υπεύθυνες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Και οι τρεις πρωτοβουλίες έχουν ιστορικά ευθυγραμμιστεί με την αρχική φιλοδοξία του ΙΜΟ για το 2018 να κορυφωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη διεθνή ναυτιλία το συντομότερο δυνατό και να μειωθούν οι συνολικές ετήσιες εκπομπές GHG κατά τουλάχιστον 50% έως το 2050 σε σύγκριση με το 2008.