Ικανοποίηση από την επαναγορά του ελληνικού χρέους

Το ευρώ παρουσίασε σημαντική άνοδο πριν οι προσδοκίες για την επικείμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής της Fed «κλειδώσουν» τις αγορές. Αν και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η υποχώρηση του δολαρίου, η άνοδος του ενιαίου νομίσματος προέρχεται από το ίδιο το νόμισμα. Ο δείκτης οικονομικού συναισθήματος ZEW στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε το Δεκέμβρη πάνω από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλη. Η επιτυχημένη δημοπρασία ισπανικών (12μηνων και 18μηνων) και ελληνικών εντόκων γραμματίων (1 και 6 μήνες) τόνωσε την εμπιστοσύνη. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ώθηση δόθηκε από την είδηση ότι η Ελλάδα πέτυχε το στόχο επαναγοράς ομολόγων με τις προσφορές να φτάνουν τα 31,8 δισ. ευρώ. Με τη μέση τιμή στο 33,5% της ονομαστικής αξίας, δεν πετυχαίνει τον στόχο χρέους στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020 (υπολογίζεται στο 126,6%). Μετά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη, όμως, το Eurogroup δεν σημείωσε σημαντικά προβλήματα και η σκυτάλη «περνά» στη σύνοδο της Πέμπτης ως προς την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. Σήμερα, η ατζέντα περιλαμβάνει την τραπεζική εποπτεία.
Γεν: Τα θετικά και τα αρνητικά από τις προσδοκίες για τις εκλογές.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν όχι μόνο ότι θα επιστρέψει ως πρωθυπουργός ο Shinzo Abe και το κόμμα LDP μετά τις εκλογές στις 16 Δεκεμβρίου, αλλά και ότι μια συνεργασία θα βρει σύμφωνη την πλειοψηφία των 2/3 στην κάτω βουλή. Επομένως, αν και η προσοχή μας είναι σε μια υποτίμηση του γεν, μπορούμε να αναμένουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχτεί θετικό για το γεν. 

Πτώση για το ελβετικό φράγκο μετά τα αρνητικά επιτόκια που εφαρμόζει η UBS

Ο τραπεζικός τομέας κάνει αυτά που δεν μπορεί να κάνει η Τράπεζα της Ελβετίας. Η σημαντικότερη χθεσινή είδηση ήταν ότι η UBS, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας θα εφαρμόσει αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις σε ελβετικά φράγκα. Η επιβολή του κατώτατου ορίου σύνδεσης ευρώ-ελβετικού φράγκου στο 1,2000 χωλαίνει στο γεγονός ότι δεν αποθάρρυνε τη στροφή κεφαλαίων στον ελβετικό τραπεζικό κλάδο. Αντίθετα, οι εμπορικές τράπεζες το κάνουν. Ωστόσο, είναι επαρκής αυτή η κίνηση ώστε να αποτρέψει μια ακόμα σημαντική αποστροφή ρίσκου;