Allianz: Οι προβλέψεις για την οικονομία, τι θα προσέξουμε

Ελενα Ερμείδου

Τις προβλέψεις της για την οικονομία εξέδωσε η Allianz, εστιάζοντας στα επιτόκια των καταθέσεων, στην οικονομία της Κίνας και τις τιμές εμπορευμάτων που υποχωρούν σημαντικά στην Ευρώπη.

ΕΚΤ: μείωση επιτοκίων δεύτερος γύρος

Στην αυριανή συνεδρίασή της στις 12 Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων για δεύτερη φορά φέτος στο 3,50% μετά από μια παύση τον Ιούλιο. Με τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο 2,2% ετησίως τον Αύγουστο, δικαιολογείται η χαλάρωση των περιορισμών. Στο μέλλον, η ΕΚΤ θα ακολουθήσει έναν κύκλο περικοπών, φτάνοντας σε τελικό επιτόκιο 2,5% στα μέσα του 2025. Ωστόσο, με τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας, τις μεγάλες αυξήσεις  των μισθών και τον βασικό πληθωρισμό, η ΕΚΤ δεν βιάζεται και είναι πιθανό να δώσει έμφαση σε μια προσεκτική προσέγγιση που  θα εξαρτάται από τα δεδομένα.

Κινεζικές μετοχές:  πιάνοντας πάτο

Η Κίνα το 2023 και 2024 συνάντησε εμπόδια στην αύξηση κερδοφορίας των επιχειρήσεων των μετοχών. Αιτία αυτών ήταν η υποχώρηση της κατανάλωσης, η κρίση της αγοράς ακινήτων και οι γεωπολιτικές εντάσεις. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να σταθεροποιήσει την οικονομία, πάνω από το 50% των εταιρειών έχασαν τους οικονομικούς τους στόχους για αύξηση εσόδων και κερδοφορίας το δεύτερο τρίμηνο, ιδιαίτερα σε βασικούς τομείς όπως τα βασικά είδη καταναλωτών και η τεχνολογία. Οι εκροές κεφαλαίων και η μειωμένη διαφάνεια στις ξένες επενδύσεις  δυσχεραίνουν το κλίμα της αγοράς. Ωστόσο, η οικονομική σταθερότητα σε συνδυασμό με την σταδιακή ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων  είναι πιθανό να διατηρήσει τις αποδόσεις των κινεζικών μετοχών στο πράσινο τόσο για το 2024 όσο και για το 2025, χάριν των μέτρων της κυβέρνησης, τις μειώσεις επιτοκίων και των δημοσιονομικών δαπανών. Μια περαιτέρω οικονομική σταθεροποίηση αναμένεται το 2026, τότε, οι κινεζικές μετοχές θα μπορούσαν να δουν ισχυρότερες διψήφιες αποδόσεις στο μέλλον, παρουσιάζοντας μακροπρόθεσμες ευκαιρίες παρά τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους.

Τιμές εμπορευμάτων: πέφτουν  ειδικά στην Ευρώπη

Παρά τους ανησυχητικούς τίτλους σε ολόκληρο τον κόσμο, οι τιμές των περισσότερων εμπορευμάτων βελτιώνονται είτε επειδή η προσφορά είναι ισχυρή (σιτηρά) είτε επειδή οι προοπτικές ζήτησης είναι ασθενέστερες (πετρέλαιο, μέταλλα). Παραμένουν ορισμένες ακραίες τιμές, όπως ο καφές ή το κακάο, αλλά δεν ενέχουν σημαντικό πληθωριστικό κίνδυνο. Στο μέλλον, αναμένεται ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να ενοποιούνται για τα περισσότερα εμπορεύματα. Ειδικότερα, το πετρέλαιο θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται στην περιοχή 75-85 USD/bbl. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και κατά συνέπεια οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, παραμένουν ένα ζήτημα για τον πληθωρισμό. Οι ανησυχίες για την προσφορά ενέργειας και τις καιρικές συνθήκες ενόψει του χειμώνα προκαλούν νευρικότητα στις αγορές, παρά το άφθονο φυσικό αέριο στην αποθήκευση (πάνω από το 90% της χωρητικότητας). Ωστόσο, η  λιανική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερή.  Οι κυβερνήσεις που πιέζονται από τα δημοσιονομικά μπορεί  να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές χονδρικής για να ανακτήσουν ορισμένα από τα έσοδα που χάθηκαν κατά την περίοδο 2022-2023 αυξάνοντας τους φόρους και τις εισφορές σε επίπεδα πριν από το 2022 είτε μπορεί να τις διατηρήσουν χαμηλά, στα τρέχοντα επίπεδα  περίπτωση απρόοπτων στην αγορά, το οποίο είναι μάλλον δεν επηρεάζει τις τιμές του καταναλωτή.