H EKT οδήγησε το ευρώ σε χαμηλά ενός μήνα

Χωρίς αμφιβολία, η μεγαλύτερη δραστηριότητα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αποτυπώθηκε στη «βουτιά» του ευρώ. Η ομοιόμορφη πτώση έναντι τόσο των ασφαλών καταφυγίων όσο και των νομισμάτων υψηλών αποδόσεων δείχνει ότι πρόκειται για μοναδική αρνητική απόδοση του ίδιου του ενιαίου νομίσματος.

Ελάχιστες ήταν οι θεμελιώδεις εξελίξεις –όπως ότι η συμμετοχή στην επαναγορά των ελληνικών ομολόγων αγγίζει το 50-55% και ότι η Γαλλία κατάφερε να πουλήσει ομόλογα με ιστορικά χαμηλά επιτόκια- με τη σημαντικότερη ανακοίνωση να είναι η απόφαση της ΕΚΤ. 

Περιμέναμε ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική τη στιγμή που οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης επιχειρούν να μειώσουν το χρέος χωρίς να «στραγγαλίσουν» την ανάπτυξη. Αν και δεν αποφασίστηκε μείωση του επιτοκίου, η ΕΚΤ «χαμήλωσε» τις προβλέψεις της τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό.
Η πρόβλεψη για πληθωρισμό στο 1,6% το 2013 και στο 1,4% την επόμενη χρονιά είναι αρκετά κάτω του στόχου. 

Αν συνυπολογίσουμε και τις επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής σταθερότητας από τη μείωση των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ το 2013 από ανάπτυξη στο 0,5% σε συρρίκνωση 0,3%, τότε εντείνονται οι ανησυχίες για μια πιθανή νέα μείωση του επιτοκίου. Διανύουμε μια βαθιά χρηματοπιστωτική/οικονομική κρίση.