Ασφάλεια σπιτιού στην Ελλάδα: Τι άλλαξε μέσα σε έναν χρόνο;

Δοκιμαζόμαστε από φωτιές κάθε καλοκαίρι; Δοκιμαζόμαστε. Είχαμε, ειδικά τα τελευταία χρόνια, εκτεταμένες πλημμύρες με τεράστιες καταστροφές; Είχαμε. Είμαστε μια σεισμογενής χώρα; Είμαστε. Κι όμως, 4 στα 5 σπίτια στην Ελλάδα ήταν, τον Δεκέμβριο του 2023, ανασφάλιστα. Οι ιδιοκτήτες τους, για τον δικό του λόγο ο καθένας –θες από οικονομική δυσκολία, θες γιατί δεν ξέρουν πόσο οικονομική είναι η ασφάλεια κατοικίας, θες από την πεποίθηση ότι «δεν θα συμβεί σε μένα», θες από αναβλητικότητα– δεν έχουν ασφαλίσει την ιδιοκτησία τους.

Κι αυτός ο απολογισμός, φαντάσου, είναι καλύτερος από ό,τι λίγους μήνες πριν. Δηλαδή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης κατοικιών στη χώρα έφτασε, τον Δεκέμβριο του 2023, το 18,2%, ας το στρογγυλοποιήσουμε σε 1 στα 5 σπίτια. Τρεις μήνες νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2023, το ποσοστό αυτό ήταν ακόμα μικρότερο: 17%.

Τα κακά νέα: Το ποσοστό των ασφαλισμένων σπιτιών παραμένει πολύ χαμηλό. Τα καλά νέα: Το ποσοστό των ασφαλισμένων σπιτιών, αν και χαμηλό, είναι σε άνοδο. Που σημαίνει ότι κάτι αλλάζει στον τρόπο με τον οποίο αξιολογούμε τους κινδύνους για το σπίτι μας και στο ποιον θέλουμε δίπλα μας στη δύσκολη στιγμή, αν προκύψει.

Aπό το περιοδικό Insurance World (Φάκελος Πυρόπληκτοι, Επιμέλεια: Λάμπρος Ρόδης)