Moody’s: Οι προοπτικές της αγοράς ασφάλισης στον κυβερνοχώρο

Ελενα Ερμείδου

Η αγορά ασφάλισης στον κυβερνοχώρο είναι έτοιμη να διαγράψει σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, καθώς ο αριθμός των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο συνεχώς αυξάνεται, ομοίως και πολυπλοκότητα με τη δυνατότητα οι επιθέσεις αυτές να προκαλέσουν πολύ σοβαρές ζημιές στην οικονομία και στην φήμη των επιχειρήσεων. Η ραγδαία αύξηση των περιστατικών αυτών αυξάνει την ζήτηση για ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σύμφωνα με την Moody’s. Αξιοσημείωτο έρευνα της Munich Re σε 7.500 ανώτατα στελέχη εταιρειών σε 15 χώρες αποκαλύπτει ότι το 87% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η εταιρείας τους δεν έχει επαρκή προστασία έναντι των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Η αύξηση της ζήτησης  για προστασία στον κυβερνοχώρο έχει τροφοδοτήσει την ταχεία ανάπτυξη στην αγορά ασφάλισης στον κυβερνοχώρο. Σύμφωνα με το Munich Re, τα ασφάλιστρα που εγγράφηκαν στην παγκόσμια αγορά ασφάλισης στον κυβερνοχώρο έφθασαν περίπου τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, έχοντας υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, και θα μπορούσαν να φτάσουν τα 29 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027. Στις ΗΠΑ υπερτριπλασιάστηκαν από το 2018 έως 2022, λόγω της υψηλότερης ζήτησης και της αύξησης των τιμών.  Ωστόσο, ο όγκος των ασφαλίστρων ήταν σχετικά σταθερός το 2023 σε σύγκριση με το 2022.

Η αγορά ακόμα δεν είναι ώριμη

Παρά τον ταχύτατο ρυθμό ανάπτυξής της, η αγορά ασφάλισης στον κυβερνοχώρο δεν είναι ακόμη ώριμη. Υφίστανται σημαντικές διαφορές στη γλώσσα του συμβολαίου, τους όρους και τις προϋποθέσεις σε ολόκληρο τον κλάδο. Επιπλέον, πολλοί κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο παραμένουν υποασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σημαντικούς κινδύνους για τις επιχειρήσεις και την παγκόσμια οικονομία, αναφέρει η Moody’s.

Αν, και το πρόσφατο περιστατικό CrowdStrike δεν ήταν αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης, οι οικονομικές απώλειες πιθανότατα θα υπερβούν κατά πολύ τις ασφαλισμένες απώλειες. Η εταιρεία ασφαλιστικών υπηρεσιών Parametrix εκτιμά ότι θα υπάρξουν οικονομικές ζημίες 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εκδήλωση του περιστατικού, με τις ασφαλισμένες ζημίες να αντιπροσωπεύουν όχι περισσότερο από το 10%-20% αυτού του ποσού (540 εκατομμύρια δολάρια έως 1,08 δισεκατομμύρια δολάρια ασφαλισμένες).

Ποιες ασφαλιστικές αγοράζουν κυβερνοασφαλίσεις

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αγοράζεται γενικά από μεγάλες εταιρείες με μεγάλους ασφαλιστικούς προϋπολογισμούς, οι οποίες επωφελούνται από εξελιγμένα προγράμματα διαχείρισης κινδύνου,  αν και σημειώνει η Moody’s τα ποσοστά ανάληψης κινδύνων διαφέρουν ανά περιοχή. Αυτό το είδος της ασφάλισης συχνά περιλαμβάνει χειρόγραφα συμβόλαια – δηλαδή συμβόλαια με όρους που είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του πελάτη.

Επενδύσεις και ταυτοποιήσεις

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο απαιτεί επίσης ένα ελάχιστο επίπεδο επένδυσης στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο – όπως ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων και τα αντίγραφα ασφαλείας του συστήματος, τα οποία τείνουν να είναι ισχυρότερα, μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών σε σύγκριση με τις μικρές επιχειρήσεις. Κατά τις εκτιμήσεις της Moody’s τα επόμενα χρόνια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αγοράσουν καλύψεις για τον κυβερνοχώρο δεδομένης της επίγνωσης των κινδύνων.

Τιμές και καλύψεις

Η αγορά ασφάλισης στον κυβερνοχώρο έχει δει μέτριες μειώσεις τιμών και κάποια χαλάρωση των όρων και προϋποθέσεων από το 2023, καθώς η βελτιωμένη κερδοφορία και οι σταθερές προοπτικές ανάπτυξης προσελκύουν νέα κεφάλαια και οι υφιστάμενοι παίκτες αυξάνουν το capacity. Για παράδειγμα, αρκετοί ασφαλιστές αυξάνουν τα όριά τους, ενώ ορισμένοι παραδοσιακοί παίκτες κινούνται προς τα κάτω στα κύρια επίπεδα. Σύμφωνα μεσίτες ασφαλίσεων μία εταιρεία μπορεί να λάβει καλύψεις κυβερνοχώρου μεταξύ 750 και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.