Σημαντικές αλλαγές και προωθητικές εξελίξεις τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για την ιδιωτική ασφάλιση

Iκανοποίηση επικρατεί στην ασφαλιστική κοινότητα για τις προτάσεις του Πρωθυπουργού
Κυριάκου Μητσοτάκη από την ΔΕΘ για την ιδιωτική ασφάλιση.

Οι αρχικές εκτιμήσεις είναι ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και εάν ενταχθούν σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα περιέχει και μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, τότε θα δώσουν μία σημαντική ώθηση στην ασφαλιστική παραγωγή.

Η πιο εντυπωσιακή εξέλιξη είναι ότι ενώ περίμεναμε όλοι την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων να επιβληθεί σε επιχειρήσεις με τζίρο 1 εκατ. Ευρώ (από 2 εκατ. Ευρώ που είναι σήμερα), οι προτάσεις αναφέρουν πλέον ότι το πλαφόν του τζίρου για υποχρεωτική ασφάλιση κατεβαίνει στις 500 χιλιάδες ευρώ. Με το πλαφόν αυτό υποχρεώνονται σε ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών περίπου οι 6 στις 10 επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα. Επιπλέον η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ που ανεβαίνει στο 20% για ακίνητα μικρότερης αξίας των 500.000 ευρώ, καλύπτει σχεδόν το 70% των κατοικιών στην Ελλάδα σήμερα. Η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έρχεται να διορθώσει την μη λειτουργικότητα του προηγούμενου ποσοστού καθώς το 10% δεν φάνηκε να ενθουσιάζει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων απ’ ότι δείχνουν τουλάχιστον τα νούμερα αύξησης παραγωγής.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν μία προσπάθεια που έκανε το Δ.Σ της ΕΑΕΕ και οι προσωπικές επαφές του προέδρου της Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου και της ειδικής επιτροπής απο παλιά στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς που είχε δημιουργηθεί, τόσο με τον κ. Μητσοτάκη όσο και με τον κ. Χατζηδάκη κατά τους τελευταίους 12μηνες.

Oι εισηγήσεις Μητσοτάκη για τα μέτρα για την ιδιωτική ασφάλιση

Πρώτον, έκπτωση του καταβαλλόμενου ΕΝΦΙΑ κατά 20% (από 10% που είχε ψηφιστεί για πρώτη φορά το περυσινό καλοκαίρι και έναντι 30% που είχε ζητήσει η αγορά) για όσα ακίνητα είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών και έχουν αξία χαμηλότερη των 500.000 ευρώ.

Δεύτερον, στα ακίνητα με αξία άνω των 500.000 ευρώ, η έκπτωση θα διατηρηθεί στο 10%, ωστόσο οι ιδιοκτήτες τους θα ωθηθούν ενδεχομένως και αυτοί να συνάψουν συμβόλαιο ιδιωτικής ασφάλισης λόγω του ότι δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση φυσικής καταστροφής από τον Απρίλιο του 2025 και μετά.

Τρίτον, ενώ φέτος ψηφίστηκε η υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών των επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών υψηλότερο των δύο εκατ. ευρώ (η αγορά είχε ζητήσει το ποσό αυτό να μειωθεί στο ένα εκατ. ευρώ), από τον Απρίλιο του 2025 η υποχρεωτική ασφάλιση θα ξεκινά από τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500 χιλιάδων ευρώ.

Τέταρτον, θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλιστούν (και) έναντι φυσικών καταστροφών και το σύνολο των οχημάτων, ιδιωτικών και επαγγελματικών, πράγμα που θα γίνεται είτε με την έναρξη των συμβολαίων είτε με την ανανέωσή τους.

Πέμπτον, αν και περισσότερα πράγματα θα αναλυθούν μέσα στις επόμενες μέρες, έγινε λόγος για μηδενισμό του φόρου ασφαλίστρων (15%) στα συμβόλαια υγείας για άτομα έως 18 ετών.

Να σημειωθεί ότι πριν περάσουν από την νομοπαρασκευτική επιτροπή της Βουλής, θα υπάρξει διαβούλευση με τους φορείς και της ασφαλιστικής κοινότητας και των επιχειρηματικών φορέων.