Τα κυβερνητικά μέτρα για την ασφάλιση στην σωστή κατεύθυνση, χρειάζονται διευκρινίσεις

της Ελενας Ερμείδου

Νέα μέτρα για την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών κα επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ . Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν και αποκλεισμούς των κατοικιών και των επιχειρήσεων από τις κρατικές αποζημιώσεις υπό την αίρεση ότι θα έχουν ασφαλιστεί ιδιωτικά.

Συγκεκριμένα, την αύξηση κατά 20% της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας μέχρι και 500.000 για πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς. Για τις κατοικίες που δεν θα ασφαλιστούν από τον Απρίλιο του 2025, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος για ζημιές από φυσικές καταστροφές.

Το ερώτημα είναι αν μπορεί να υποχρεώσει κατοικίες να ασφαλίζονται και να τις αποκλείσει από τις αποζημιώσεις που δίνει το κράτος για φυσικές καταστροφές αν δεν έχουν ασφαλιστεί, έχουν για παράδειγμα οι κατοικίες αστικές ευθύνες έναντι τρίτων;

Για τις επιχειρήσεις ο πήχυς της υποχρεωτικής ασφάλισης κατέβηκε από τα 2 εκατομμύρια κύκλου εργασιών στις 500.000 και άνω, σημειώνοντας ότι αν στις περιπτώσεις αυτές τα ακίνητα δεν θα έχουν ασφαλιστεί, δεν θα αποζημιώνονται από τον κρατικό μηχανισμό για ζημιές που προκλήθηκαν από συμβάντα φυσικών καταστροφών.  Και εδώ το τοπίο είναι θολό σε σχέση με το αποκλεισμό τους από τις κρατικές αποζημιώσεις.

Σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα επαγγελματικής αυτά θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά για φυσικές καταστροφές με το μέτρο να ισχύει για τα νέα συμβόλαια και τις ανανεώσεις, ωστόσο θολό είναι και στο σημείο αυτό το τοπίο της ασφάλισης

Σημειώνεται πως η ΕΑΕΕ και οι φορείς της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης είχαν προτείνει το μέτρο των φοροαπαλλαγής του ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες να ανέλθει για όλες στο 25% με 30%. Υπό τον όρο ότι θα υπάρξουν διευκρινίσεις για την υποχρεωτικότητα και τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων πολιτών από την κρατική αρωγή σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και άμεση συνεργασία του κράτους με την ιδιωτική ασφάλιση για την συγκρότηση κοινπραξιών στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, τα μέτρα δείχνουν ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης και είναι στην σωστή κατεύθυνση.