Τα φώτα αύριο 7/9 στο Les Rendez-Vous de Septembre (RVS) 2024

Ελενα Ερμείδου

Ξεκινά αύριο 7  Σεπτεμβρίου 2024 το μεγαλύτερο αντασφαλιστικό στον κόσμο συνέδριο. Στο «Les Rendez-Vous de Septembre (RVS) 2024» θα συναντηθούν οι παγκόσμιοι αντασφαλιστές, ασφαλιστές, μεσίτες (αντ)ασφαλίσεων, εκπρόσωποι μεγάλων συμβουλευτικών, νομικών επιχειρήσεων, και οίκων αξιολόγησης, εναλλακτικοί πάροχοι κεφαλαίων, μεταξύ άλλων επενδυτές και εκπρόσωποι των μεγάλων insurtechs.

Τι θα συζητηθεί 

Οι συζητήσεις θα περιστρέφονται γύρω από το θέμα των φυσικών καταστροφών, τη μεταβλητότητα των κεφαλαιαγορών, τις τιμολογήσεις, το capacity και τα περιθώρια των αντασφαλιστικών συμβάσεων, την άνοδο και πτώση των επιτοκίων, τον πληθωρισμό, το underwriting με την χρήση τεχνολογίας, τις τάσεις στην αντασφάλιση, τις εναλλακτικές αντασφαλίσεις – εναλλακτικά επενδυτικά κεφάλαια, ILS, CAT BOND, παράγοντες που επιδρούν στην αξιολόγηση των προοπτικών των αντασφαλιστών, πόσο ρίσκο έναντι περιουσίας και φυσικών καταστροφών προτίθενται αναλάβουν οι αντασφαλιστές, και άλλα.

Μειώσεις τιμών και ενίσχυση ανταγωνισμού

Στο μεταξύ ανάλυση της AON διαβλέπει ότι μέσα στο 2024 θα υπάρχουν σταδιακές τιμολογιακές μειώσεις στα αντασφάλιστρα, κυρίως λόγω της αύξησης εισόδου των εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων στην αγορά, ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε συνδυασμό με μειώσεις τιμών από ορισμένους αντασφαλιστές. Η ΑΟΝ εκτιμά ότι  το 2025 θα ενταθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των αντασφαλιστών ενώ θα αυξηθεί το capacity και η ευελιξία στο underwriting. Σύμφωνα με την ΑΟΝ τα κεφάλαια των αντασφαλιστών χτύπησαν ρεκόρ, στα 695 δισεκατομμύρια δολάρια στις 30 Ιουνίου 2024, αυξημένα κατά 25 δισεκατομμύρια δολάριασε σύγκριση με το τέλος του έτους 2023.