Το Οικοσύστημα της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα

Η ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Χρηματοοικονομικής Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σταύρου Θωμαδάκη, στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Το Οικοσύστημα της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές Ανάπτυξης του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης».
Ο Ομότιμος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σταύρος Θωμαδάκης θεώρησε ιδιαίτερα χρήσιμο για την οικονομία τον 2ο Ασφαλιστικό Πυλώνα (αλληλουχία αποταμίευσης-κεφαλαιοποίησης-επένδυσης), περιγράφοντάς τον στην Ελλάδα ως έναν «πολλά υποσχόμενο νάνο» (λόγω του μικρού μεγέθους που έχει σήμερα).
«Ο 2ος Πυλώνας Ασφάλισης είναι ένα σύστημα αποταμίευσης που καταλαμβάνει έναν ενδιάμεσο ρόλο ιδιωτικής πρωτοβουλίας μεταξύ δημόσιας παρέμβασης και ιδιωτικής παρέμβασης στον ασφαλιστικό τομέα. Είναι ένα αυτόνομο όχημα της κοινωνίας, της Κοινωνίας των Πολιτών θα έλεγα, ένας πόλος δημιουργίας και συσσώρευσης κεφαλαίου. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού ο 2ος Πυλώνας έχει λάβει τεράστιο μέγεθος», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συνολικά, το βιβλίο του Δρ. Χρήστου Π. Νούνη με τίτλο «Το Οικοσύστημα της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές Ανάπτυξης του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης» επιδιώκει να «φωτίσει» τον μικρόκοσμο του Οικοσυστήματος του 2ου Πυλώνα Ασφαλιστικής Προστασίας (Επαγγελματική Ασφάλιση), αναδεικνύοντας τα ζωτικά οφέλη του θεσμού στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.
Ο θεσμός της Επαγγελματικής Ασφάλισης αποτελεί μία εμβληματική πρωτοβουλία συλλογικού χαρακτήρα των κοινωνικών εταίρων (εργοδότες και εργαζόμενοι), ο οποίος λόγω των ιδιαίτερων ιδεολογικών και επιχειρησιακών του χαρακτηριστικών δεν πρέπει να συγχέεται αφενός με τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης (υποχρεωτική και αυτοδίκαια κάλυψη), αφετέρου με τα ιδιωτικά (ομαδικά ή προσωπικά) συνταξιοδοτικά προγράμματα (προαιρετική κάλυψη), που σχεδιάζονται και διαχειρίζονται από επιχειρήσεις της ασφαλιστικής αγοράς.
Η σχετική ανάλυση προσεγγίζει την Επαγγελματική Ασφάλιση ως ένα εμπειρικά δοκιμασμένο μηχανισμό συστηματικής και μακροπρόθεσμης αποταμίευσης που διασφαλίζει την επάρκεια του συνταξιοδοτικού εισοδήματος και συμβάλλει στην κατοχύρωση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης μετά την αποχώρηση από την αγορά εργασίας.