Σχέδιο δράσης από τη Eurobank: «Με τις επιχειρήσεις για ανάπτυξη»

Η Eurobank παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα , που εστιάζεται στις ανάγκες της υγιούς και βιώσιμης ελληνικής επιχειρηματικότητας μέσα στο περιβάλλον της κρίσης.

Στόχος είναι η πολύπλευρη και ολοκληρωμένη ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των δυσκολιών της συγκυρίας, αλλά και θα τις βοηθήσει να ανταποκριθούν με επιτυχία στις προκλήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού και των διεθνών αγορών. Πρόκειται για ένα νέο βήμα προώθησης της στρατηγικής ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και των εξαγωγών, που έχει χαράξει και υλοποιεί με συνέπεια η τράπεζά μας από το 2009, με αιχμή την ανάγκη για μια εξωστρεφή αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία, αλλά και την ανάδειξη του ρόλου του υγιούς ιδιωτικού παραγωγικού τομέα στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση. 

Το πρόγραμμα αρθρώνεται γύρω από τέσσερις άξονες πρωτοβουλιών, που είναι οι ακόλουθοι:
 Πρώτον, προσφέρεται στις επιχειρήσεις/πελάτες μια δέσμη νέων προϊόντων και υπηρεσιών που οποία στοχεύουν να στηρίξουν την οικονομική εξωστρέφεια των συνεπών και υγιών επιχειρήσεων. 

Δεύτερον, παρουσιάζεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Exportgate.gr, μια ηλεκτρονική πύλη διεθνούς δικτύωσης των ελληνικών επιχειρήσεων, για την προβολή και την προώθηση των προϊόντων τους σε νέες διεθνείς αγορές.
Τρίτον, οργανώνεται το τέταρτο κατά σειρά Go International στη Μόσχα, την άνοιξη του 2013, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών. 

Παράλληλα, προετοιμάζεται για το φθινόπωρο του 2013 μια νέα πρωτοβουλία, με την οργάνωση διήμερης συνάντησης στην Αθήνα των σημαντικότερων Ευρωπαϊκών Διανομέων Χονδρικού Εμπορίου (Wholesale Distributors) σε τρόφιμα και ποτά, καθώς και των μεγάλων ευρωπαϊκών αλυσίδων τροφίμων με μεσαίες και μικρές κυρίως ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Τέταρτον, η τράπεζα χτίζει γέφυρες επαφής ανάμεσα στη δυναμική επιχειρηματικότητα, τον τραπεζικό τομέα και την καινοτόμο επιστημονική δραστηριότητα. 

Το πρόγραμμα πρωτοβουλιών περιλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού σε κατηγορίες επιχειρηματικών πελατών, τη λύση στο πρόβλημα της παροχής διεθνώς αποδεκτών εγγυήσεων για την αγορά πρώτων υλών, την προχρηματοδότηση της παραγωγικής διαδικασίας των εξαγωγικών επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν στενότητα ρευστότητας, τη στήριξη των μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών, όπως η στοχευμένη συνεργασία επιχειρήσεων με ειδικά εξειδικευμένη ομάδα στελεχών της τράπεζας, που δρα συμβουλευτικά για την υποστήριξη της πρόσβασης επιχειρήσεων σε νέες διεθνείς αγορές.

Α. Προϊόντα στήριξης της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας

Πέντε δέσμες νέων προϊόντων συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων:

1. Επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων
2. Στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας που έχει διαταραχθεί από την πιστωτική ασφυξία
3. Επιβράβευση των εξαγωγικών επιχειρήσεων για το δυναμισμό τους
4. Στήριξη των μεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και είναι βιώσιμες, αλλά αντιμετωπίζουν συγκυριακά προβλήματα
5. Στήριξη του τουριστικού κλάδου

Β. Η τεχνολογία στην υπηρεσία της οικονομικής εξωστρέφειας – Δημιουργία εθνικής ηλεκτρονικής πύλης εξαγωγών, Exportgate.gr

Δίνεται μια νέα διάσταση στη στήριξη των εξαγωγέων, παρέχοντας μοναδικά τεχνολογικά εργαλεία, που δεν υπήρχαν έως σήμερα στην Ελλάδα, για να ανοίξουν το δρόμο σε νέες διεθνείς αγορές.
Κεντρικό ρόλο εδώ έχει η δημιουργία της νέας ηλεκτρονικής πύλης Exportgate.gr (σε συνεργασία με τους κύριους εξαγωγικούς φορείς – ΣΕΒΕ, ΠΣΕ, ΣΕΚ και τον ΣΕΒ, και με την ενεργό υποστήριξη πολλών διμερών επιμελητηρίων).

Γ. Προώθηση των ελληνικών εξαγωγών – Go International στη Μόσχα για άνοιγμα στη μεγάλη ρωσική αγορά

Α) Το Exportgate.gr εντάσσεται στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης υποστήριξης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων Go International.

Β) Οργάνωση στην Αθήνα για το φθινόπωρο του 2013 διήμερης συνάντησης των σημαντικότερων Ευρωπαϊκών Διανομέων Χονδρικού Εμπορίου (Wholesale Distributors), καθώς και διεθνών αλυσίδων τροφίμων και ποτών στην Ευρώπη με μεσαίες και μικρές ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Δ. Ανάδειξη της καινοτομίας και των τεχνολογικών δυνατοτήτων της χώρας

Ο διαγωνισμός «Η Ελλάδα καινοτομεί!», τον οποίο η Eurobank συνδιοργανώνει με το ΣΕΒ, ήδη από την έναρξή του, έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από την ερευνητική και ακαδημαϊκή, αλλά και από την επιχειρηματική, κοινότητα.

Η δεύτερη διοργάνωση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς δεκάδες καινοτόμες ερευνητικές προτάσεις έχουν ήδη υποβληθεί και εισέρχονται στη φάση της αξιολόγησης από τους διακεκριμένους επιστήμονες που συγκροτούν την επιστημονική επιτροπή του διαγωνισμού. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού και η βράβευση των καλύτερων προτάσεων θα γίνει σε συνεργασία με τον ΣΕΒ τον Ιούνιο του 2013, ενώ η Eurobank είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει και να στηρίξει την εμπορική ανάπτυξη των καινοτόμων ιδεών.

 Πηγή: Περιοδικό Χρήμα

 Το περιοδικό μπορείτε να δείτε σε ηλεκτρονική μορφή εδώ