Τις επιπτώσεις από την επαναγορά των ομολόγων του δημοσίου αξιολογεί η ΕΑΕΕ

Στην αξιολόγηση των επιπτώσεων που θα υπάρξουν στην ασφαλιστική αγορά από την επαναγορά των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που έχουν υπό την κατοχή τους οι ασφαλιστικές εταιρείες, προχωρά η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ζητώντας με επείγουσα εγκύκλιό της -την οποία απέστειλε χθες στα μέλη της- την αποστολή συγκεκριμένων στοιχείων μέχρι σήμερα το μεσημέρι.

Στην εγκύκλιο αναφέρει ειδικότερα ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να ενημερώσουν την Ένωση για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που αποτέλεσαν προϊόν ανταλλαγής κατά τη διαδικασία του PSI + τον περασμένο Φεβρουάριο και που εξακολουθούν να διατηρούν στο χαρτοφυλάκιο τους.

Ειδικότερα η Ένωση ζητεί να ενημερωθεί για την ονομαστική αλλά και στην τρέχουσα αξία κάθε τίτλου με ημερομηνία 30.9.2012.
Η ΕΑΕΕ επισημαίνει ότι στόχος της όλης προσπάθειας είναι αφενός να διαπιστώσει τις διαστάσεις των επιπτώσεων που θα υπάρξουν στον κλάδο από το πρόγραμμα επαναγοράς και αφετέρου να διαμορφώσει σειρά θέσεων ώστε οι επιπτώσεις αυτές να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατό. 

Η εγκύκλιος είναι η ακόλουθη:

Αριθ. Πρωτ.: 163490/719
Αριθ. Φακ.: 044
Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2012
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜ . 21 058 (*)
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
Προς τις Ασφαλιστικές Εταιρίες
-Μέλη της Ε.Α.Ε.Ε. Προς Δ/ντες Συμβούλους, Γεν. Δ/ντες Ασφαλιστικών Εταιριών

Κυρίες- Κύριοι,
ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Ενόψει της επικείμενης επαναγοράς (buy–back) των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου η οποία βάσει της σχετικής ανακοίνωσης του Eurogroup θα αποτελέσει εργαλείο περαιτέρω μείωσης του Ελληνικού χρέους με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του , παρακαλώ, όπως αποστείλετε το ποσό Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου που απετέλεσαν το προϊόν της ανταλλαγής κατά τη διαδικασία του PSI+ τον περασμένο Φεβρουάριο και που εξακολουθείτε να διατηρείτε στο χαρτοφυλάκιο της εταιρίας σας σε  ονομαστική αξία αλλά και σε τρέχουσα αξία με ημερομηνία 30.9.2012.

Σκοπός της εκ νέου συλλογής των στοιχείων αυτών είναι η αξιολόγηση των επιπτώσεων ενός νέου ενδεχόμενου «κουρέματος» στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς αλλά και η διαμόρφωση θέσεων της Ε.Α.Ε.Ε. προκειμένου οι επιπτώσεις αυτές να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατό. 

Παρακαλώ, όπως αποστείλετε τα στοιχεία το αργότερο μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2012 και ώρα 1.00 μμ, υπόψη κας Χαμπάκη (hambaki@eaee.gr), τηλ. 210- 3334123.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την άμεση ανταπόκριση σας και παραμένω στη διάθεση σας για οποιοδήποτε διευκρίνιση.
Με εκτίμηση,
Μαργαρίτα Αντωνάκη
Γενική Διευθύντρια