Γ. Χατζηθεοδοσίου: “Xρέος να ξαναδώσουμε ζωή στην Αττική. Το ΕΕΑ φυτεύει 20.000 δέντρα στις καμένες περιοχές”

Η νέα καταστροφή στην Αττική, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα, ήρθε να προστεθεί σε αυτές που τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει δραματικά το τοπίο σε όλο το λεκανοπέδιο.

Σε αυτόν τον υπέροχο τόπο, που κάποτε είχε το καλύτερο κλίμα στον κόσμο, πλέον κυριαρχεί σε πολλά σημεία του το γκρίζο. Και τις συνέπειες αυτών των αλλαγών τις βλέπουμε είτε με επίσης καταστροφικές πλημμύρες, είτε με την αφόρητη ζέστη που επικρατεί τους καλοκαιρινούς μήνες και που μετατρέπει όλη την Αττική σε θάλαμο αερίων.

Μόνος τρόπος για να περιορίσουμε τη ζημιά, είναι να συμβάλουμε όλοι ώστε να ξαναπρασινίσει η περιοχή, να ξαναπάρει ζωή.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ανακοινώνει ότι αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για τη φύτευση 20.000 δέντρων σε σημεία που θα μας υποδείξουν οι δήμαρχοι των περιοχών που παραδόθηκαν στις φλόγες πριν από λίγες ημέρες. Μπορεί να είναι στα καμένα ή όπου αλλού κριθεί αναγκαίο. Αυτό θα το πουν οι ειδικοί. Εμείς, ως ένας φορέας που πέρα από την επιχειρηματικότητα στηρίζει την κοινωνία καθώς αποτελούμε κομμάτι της, είμαστε έτοιμοι να δράσουμε και παράλληλα απευθύνουμε κάλεσμα και σε άλλους φορείς να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια.

Μέλημα όλων μας πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Όταν αυτό υποβαθμίζεται ή απειλείται, οι συνέπειες είναι καταστροφικές για όλους μας. Σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ αυτών και στην οικονομία.
Περιμένουμε από την κυβέρνηση ένα πλήρες σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης. Τόσο σε επίπεδο ουσιαστικής στήριξης των πληγέντων, όσο και για την αποκατάσταση των ζημιών. Οφείλουμε όμως και εμείς να κινηθούμε -φορείς, ιδιωτικός τομέας, κοινωνία των πολιτών- να βοηθήσουμε, ο καθένας με τις δυνάμεις που διαθέτει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΕΕΑ αναλαμβάνει μία τέτοια πρωτοβουλία καθώς είχαν προηγηθεί άλλες δεντροφυτεύσεις τα προηγούμενα χρόνια, σε διάφορα σημεία.
Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, το σημαντικό είναι να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Δεν πρέπει να συνηθίσουμε στο «μαύρο». Η Αττική μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει πράσινη.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.
&
Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου