Interfima: Ο ρόλος των χρηματοοικονομικών συμβούλων

Ο ρόλος των χρηματοοικονομικών συμβούλων στις προκλήσεις της ελληνικής χρηματοοικονομικής αγοράς ήταν το βασικό θέμα εκδήλωσης που διοργάνωσε η Interfima χτες το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Μεταξύ των βασικών ομιλητών ήταν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς και του χρηματοοικονομικού χώρου ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ασφαλιστικά στελέχη, σύμβουλοι και διαμεσολαβούντες.  Στις εισηγήσεις τους οι ομιλητές ανέφεραν ότι οι χρηματοοικονομικές δραστηριότητες «ευθύνονται» για πάνω από το 40% των κερδών των κερδοφόρων πολυεθνικών παγκοσμίως τη στιγμή που η αποταμίευση στον ανεπτυγμένο κόσμο έχει πέσει κάτω από το 20%. Επίσης ειπώθηκε ότι το εμπόριο στην Ευρώπη σήμερα αποτελεί μόλις το 19% του παγκόσμιου εμπορίου και το 2020 το ποσοστό αυτό αναμένεται να πέσει ακόμα περισσότερο στο 9-10%.   

«Να ανιχνεύσουμε τις ανάγκες του καταναλωτή οι οποίες δεν έχουν σήμερα καμία σχέση με το παρελθόν» τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών κα  Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ. Ανέφερε ότι η κρίση έχει κάνει τους ανθρώπους φοβισμένους και περισσότερο συντηρητικούς και πρέπει οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι να τους πείσουν να έχουν ψηλά την ασφάλιση στις ανάγκες τους. Επίσης υπογράμμισε ότι οι επενδύσεις στη χώρα έχουν «χτυπηθεί» είτε πρόκειται για χρηματιστήριο, είτε για ακίνητα ή ομόλογα. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει κεφαλαιακό κενό, το οποίο μπορεί να καλυφθεί εν μέρει από τις αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 1,8 δις ευρώ που έχουν εξαγγείλει μέτοχοι εταιρειών δίνοντας έτσι και σε ένα βαθμό ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας. Για την ελληνική ασφαλιστική αγορά είπε ότι είναι μικρή σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, και υποχωρεί λόγω της κρίσης αλλά γενικά «κρατάει δυνάμεις» σε σχέση με άλλους κλάδους της οικονομίας. 

Η Ελένη Γρυπάρη πρόεδρος του ΠΣΑΣ είπε από την πλευρά της ότι η κρίση έδειξε ότι οι αλλαγές είναι αναγκαίες στον κλάδο. «Η έλλειψη ποιοτικών χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών προϊόντων, και η απληστία μας οδήγησαν εδώ  που είμαστε σήμερα» τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης σχολίασε αρνητικά την ύπαρξη ασφαλιστών «επισκεπτών» στην αγορά οι οποίοι δεν είναι επαγγελματίες και κάνουν κακό στον κλάδο και στη εικόνα του, ενώ πρόσθεσε ότι όλο και περισσότεροι πελάτες επιλέγουν να ασφαλίζονται μέσω των τραπεζών, επειδή έχουν αρνητική άποψη για τις ασφαλιστικές εταιρείες.