«Ανοιχτό» το θέμα της συμμετοχής των ασφαλιστικών στην επαναγορά ομολόγων

Ανοιχτό αφήνουν οι εκπρόσωποι του ασφαλιστικού κλάδου το θέμα της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, αναμένοντας την οριστική πρόταση που θα απευθύνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στα τέλη της εβδομάδας. 

Το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή του σήμερα ο κλάδος, ανέρχεται σε ονομαστικές τιμές στο 1 δις ευρώ, αλλά η τρέχουσα αξία του με βάση την τιμή στο τέλος Οκτωβρίου, δεν ξεπερνά τα 230 εκατ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών είναι περιορισμένο σε σχέση με τις ανάγκες επαναγοράς του Δημοσίου, που υπολογίζονται στα 35 δις ευρώ, οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τη συμμετοχή ειδικά των μικρών εταιρειών, ενδέχεται να είναι δυσανάλογες σε σχέση με τις δυνατότητες εξεύρεσης κεφαλαίων που διαθέτουν. 

Το γεγονός επίσης ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες, με βάση την ευνοϊκή διάταξη που υιοθέτησε η ΤτΕ, διατηρούν το δικαίωμα να αποσβέσουν τη ζημιά που προέκυψε από το PSI έως το τέλος του 2013, θέτει εν αμφιβόλω το εγχείρημα. Η ρύθμιση επιτρέπει την απόσβεση της ζημιάς σε ποσοστό 15% το 2011, 35% το 2012 και 65% το 2013, προκειμένου στο τέλος του επόμενου έτους, να έχει αποτυπωθεί στις οικονομικές καταστάσεις το σύνολο της απομείωσης με βάση τη ζημία που υπέστησαν από το PSI.
Ηδη, μέχρι στιγμής, έχουν ολοκληρωθεί αυξήσεις 1,5 δις ευρώ, ενώ άλλα 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβληθούν την επόμενη χρονιά, στο πλαίσιο της παράτασης που έχει δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, ορίζοντας ως καταληκτική χρονιά κάλυψης της ζημίας το 2013.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν τις αμέσως προσεχείς και αφορούν αφενός στις ασφαλιστικές θυγατρικές των τραπεζών, τις πολυεθνικές, οι οποίες από την πλευρά τους δηλώνουν ότι έχουν αποτιμήσει τη ζημιά στις οικονομικές καταστάσεις του εξαμήνου και τις μικρότερες εταιρείες που είναι κυρίως μονοπρόσωπου χαρακτήρα και δεν θα είναι εύκολο να επωμιστούν μία νέα ζημιά. 

Να σημειωθεί ότι πριν το PSI, οι ελληνικοί τίτλοι αποτελούσαν την πρώτη επενδυτική επιλογή των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες κατείχαν ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 5 δις ευρώ περίπου, ενώ στη συνέχεια η πλειοψηφία των ασφαλιστικών εταιρειών στράφηκε σε ομόλογα εξωτερικού, η αξία των οποίων διαμορφώνεται σήμερα στα 2 δις ευρώ.

Πρόκειται κυρίως για κρατικά ομόλογα του πυρήνα της Ευρωζώνης, που αποτελούν τη βασική επενδυτική επιλογή για την πλειοψηφία των εταιρειών, οι οποίες επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να καλύπτουν τις μελλοντικές υποχρεώσεις έναντι των ασφαλισμένων τους.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία για τη σύνθεση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του ασφαλιστικού κλάδου, σημαντικό μερίδιο καταλαμβάνουν τα εταιρικά ομόλογα, η αξία των οποίων ανέρχεται στο 1,5 δις ευρώ, ενώ ακολουθούν οι τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια, το ύψος των οποίων αποτιμάται στο 1 δις ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υψηλή έκθεση των εταιρειών σε εταιρικά ομόλογα αποτελεί στοιχείο διερεύνησης από την εποπτική αρχή, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι σε περιπτώσεις ομίλων, μητρικές εταιρείες μεταφέρουν είτε εταιρικούς τίτλους είτε κρατικά ομόλογα υψηλού κινδύνου στις θυγατρικές ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να καλύψουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Πρόκειται για πρακτική που χρησιμοποιείται κυρίως από τραπεζικούς ή πολυεθνικούς ομίλους, στην προσπάθειά τους να καλύψουν μέρος των αυξημένων κεφαλαιακών αναγκών και η οποία προσκρούει στην αρχή της αποτελεσματικής διασποράς του κινδύνου, που πρέπει να χαρακτηρίζει τις επενδυτικές επιλογές του κλάδου. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε υψηλό επίπεδο παραμένουν οι επενδύσεις σε ακίνητα, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 900 εκατ. ευρώ, ενώ μικρές είναι οι τοποθετήσεις σε μετρητά και σε μετοχικούς τίτλους, που περιορίζονται στα 200 εκατ. ευρώ και 200 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.