A strong earthquake toppled apartment buildings in Niigata Prefecture, central Japan, June 1964. The 7.6-magnitude quake, which measured 5 on the Japanese seismic intensity scale of 7 in the city of Niigata, left 26 people dead. (Jiji Press)

Η μεγαλύτερη καταστροφή α’ 6μήνου, πόσο κόστισε

Ελενα Ερμείδου

Νέα έκθεση της Munich Re αποκαλύπτει ότι οι παγκόσμιες ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές το 1ο εξάμηνο του 2024 ανήλθαν σε 62 δισεκατομμύρια δολάρια, 68% υψηλότερες από τον μέσο όρο της δεκαετίας των 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Ο σεισμός στην Ιαπωνία ήταν το ακριβότερο καταστροφικό γεγονός του πρώτο εξαμήνου με το συνολικό του κόστος να έχει φτάσει μέχρι στιγμής τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η νέα αυτή έκθεση της Munich Reπαρατηρεί, επίσης ότι οι παγκόσμιες ζημίες το 1ο εξάμηνο του 2024 διαμορφώθηκαν στα  120 δισεκατομμύρια δολάρια, χαμηλότερες από το σύνολο των 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων του προηγούμενου έτους.

Οι αξιώσεις για αποζημιώσεις για κινδύνους όπως είναι οι ισχυρές καταιγίδες, οι πλημμύρες και οι δασικές πυρκαγιές, ήταν και πάλι αυξημένες, με το 68% των συνολικών απωλειών και το 76% των ασφαλισμένων ζημιών να έχουν ως κύρια αιτία τις φυσικές καταστροφές.

Στις ΗΠΑ, το πρώτο εξάμηνο του 2024 η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) κατέγραψε 1.250 ανεμοστρόβιλους γεγονότα που αύξησαν το δείκτη ζημιών των ασφαλιστικών

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Munich Re και με βάση τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του 2024, αυτή είναι η τέταρτη πιο δαπανηρή χρονιά όσον αφορά τις σοβαρές απώλειες από καταιγίδες στις ΗΠΑ με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων περισσότερα από τα  34 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν ασφαλισμένα. Συγκρίνοντας τα στοιχεία του 2024 με τα στοιχεία του 2023, το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι συνολικές απώλειες  ήταν περίπου στα 52 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλισμένων ζημιών ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σημείο που θα πρέπει να τονιστεί ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν υψηλότερη των μέσων επιπέδων κατά 1,5ο C. H Munich Re τονίζει στην έκθεση της ότι οι υψηλές θερμοκρασίες κατέκλυσαν όλη την υφήλιο.

Επιπλέον, υπήρξαν πλημμύρες σε περιοχές όπου είναι εξαιρετικά σπάνιες, όπως το Ντουμπάι. Στην περίπτωση του Ντουμπάι, αν και δεν έχουν καταλήξει οι επιστήμονες, όμως θεωρείται πολύ πιθανό ότι η κλιματική αλλαγή έπαιξε ρόλο.

Το ακριβότερο καταστροφικό γεγονός που σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο ήταν ο σεισμός στην Ιαπωνία μεγέθους 7,5 ρίχτερ, ο οποίος υπολογίζεται ότι κόστισε 10 δισεκατομμύρια δολάρια με τις ασφαλισμένες ζημιές να διαμορφώνονται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.