Οι 10 μεγαλύτερες cyber ασφαλιστικές για το 2023, μερίδια

Ελενα Ερμείδου

Το φαινόμενο CrowdStrike στον κλάδο ασφάλισης στον κυβερνοχώρο φαίνεται να έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις ασφαλιστικές Περιουσίας και Ατυχημάτων, όπως έγραψε πριν από μία εβδομάδα το IW.gr. Ωστόσο, ο προσδιορισμός των τελικών ζημιών για τον κλάδο είναι πιθανό να πάρει χρόνο, επειδή οι διατυπώσεις στα cyber ασφαλιστήρια δεν είναι τυποποιημένες. Επομένως, οι ασφαλιστικές θα καθυστερήσουν να προσδιορίσουν το ποιοι πελάτες υπέστησαν ζημίες από τη διακοπή λειτουργίας και εάν αυτές οι ζημίες καλύπτονται.

Ελάχιστες επιπτώσεις λόγω μεγάλων αναμονών

Διάφοροι παράγοντες θα περιορίσουν τον αριθμό και το μέγεθος των αξιώσεων. Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια κυβερνοασφάλισης έχουν ελάχιστες περιόδους αναμονής, γενικά μεταξύ οκτώ και 12 ωρών, πριν από μια διακοπή να ενεργοποιηθεί η κάλυψη διακοπής της επιχείρησης, αν και ο χρόνος διαφέρει ανάλογα με την εταιρεία και τον κλάδο. Οι πολιτικές στον κυβερνοχώρο συνοδεύονται, επίσης από κρατήσεις αυτοασφάλισης, που σημαίνει ότι οι απώλειες πρέπει να ξεπεράσουν ένα ορισμένο επίπεδο για να καλυφθούν. Επιπλέον, η αποτυχία συστημάτων για μη κακόβουλες ενέργειες ενδέχεται να μην καλύπτεται ή να υπόκειται σε δευτερεύοντα όρια.

Quota Share συμβάσεις

Ετσι, και οι ασφαλιστικές που γράφουν τους cyber κινδύνους θα έχουν ελάχιστες επιπτώσεις από το μπλακ αουτ που επηρέασε εκατομμύρια υπολογιστές που δουλεύουν πάνω σε windows της Microsoft. Άλλωστε σύμφωνα με την Munich Re οι περισσότεροι αντασφαλιστές Περιουσίας και Ατυχημάτων έχουν quota share συμβάσεις.

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι 10 cyberασφαλιστές στις ΗΠΑ για το 2023 που ενδεχομένως θα πληρώσουν τις ζημιές

  1. Chubb με μερίδιο 8%
  2. ΑΧΑ με μερίδιο 6,8%
  3. Fairfax με μερίδιο 6,4%
  4. Travelers με μερίδιο 5,4%
  5. Tokio Marine με μερίδιο 5,4%
  6. Berkshire Hathaway με μερίδιο 4%
  7. Arch Capital με μερίδιο 3,9%
  8. AIG με μερίδιο 3,8%
  9. Sompo με μερίδιο 3,7%
  10. Starr με μερίδιο 3,6%

Συνολικά το 2023 τα ασφάλιστρα για cyber κινδύνους έφτασαν τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι παραπάνω (αντ)ασφαλιστές ανάλογα με τις διατυπώσεις των συμβάσεων, την αυτασφάλιση των συμβαλλομένων  και τις εξαιρέσεις θα επωμιστούν τα κόστη των αποζημιώσεων.