Με τα ασφάλιστρα των «κόκκινων» δανείων επιβαρύνονται οι τράπεζες

Με τα ασφάλιστρα των «κόκκινων» δανείων επιβαρύνονται από την έναρξη της κρίσης οι τράπεζες, οι οποίες προκειμένου να διασφαλίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, εν προκειμένης τις υποθήκες τους, καλύπτουν οι ίδιες το κόστος των ασφαλιστηρίων συμβολαίων το οποίο αδυνατούν να καλύψουν οι ασφαλισμένοι που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.
Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες μειώνουν το κίνδυνο σε περίπτωση ζημιάς ή καταστροφής ακινήτων τα οποία έχουν δανειοδοτήσει και τα αντίστοιχα συμβόλαια δεν εξυπηρετούνται από τους πελάτες τους.
Απόλυτα ποσά για το ύψος των επιβαρύνσεων που αναλογούν στις τράπεζες από την ανωτέρω εξέλιξη δεν υπάρχουν, ωστόσο υψηλόβαθμοι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς εκτιμούν ότι ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και ότι στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε ασφάλιστρα «κόκκινων» δανείων που έχουν χορηγηθεί προς επιχειρήσεις οι οποίες επίσης δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών.

Η δυσμενής, αλλά και απρόβλεπτη, αυτή εξέλιξη φαίνεται πως έχει μετατρέψει τις τράπεζες στους καλύτερους πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών