Ελλείψεις στις ικανότητες των εργαζομένων στις γενικές ασφάλειες

Αναμφίβολα οι άνθρωποι που απαρτίζουν μια εταιρεία, από την υψηλότερη έως τη χαμηλότερη βαθμίδα απασχόλησης, είχαν ανέκαθεν ρόλο ζωτικής σημασίας για την οικονομική της ανάπτυξη. Ωστόσο σήμερα, που το οικονομικό περιβάλλον αποτελεί τροχοπέδη για τη βιωσιμότητα και την επέκταση των εταιρειών, η ικανότητα του ανθρώπινου δυναμικού κάθε επιχείρησης αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία από ό,τι στο παρελθόν. 

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε σε 2.300 μέλη του στο Ηνωμένο Βασίλειο το Chartered Insurance Institute (CII) σε συνεργασία με την Αllianz για τις ικανότητες των εργαζομένων στις γενικές ασφάλειες, το επίπεδο των ικανοτήτων των νεοεισερχόμενων εργαζομένων στον κλάδο βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Όπως δηλώνουν οι ερωτηθέντες, μόλις το 8% των νεοεισερχόμενων επαγγελματιών στον κλάδο είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι για τις θέσεις που καταλαμβάνουν. Επιπλέον, σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) αυτών δηλώνουν ότι τα «κενά» ικανοτήτων εντοπίζονται κυρίως στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, τις αυξημένες δαπάνες για εκπαίδευση και τη δυσκολία να επιτευχθεί ανάπτυξη. 

Θετικότερη εικόνα εμφανίζει ο κλάδος των μεσιτών ασφαλίσεων, όπου οι εταιρείες αναφέρουν ότι υπάρχει βελτίωση του επιπέδου των ικανοτήτων των νεοεισερχομένων στο χώρο κατά 5%. Όπως αναφέρει η έκθεση, η έλλειψη των δεξιοτήτων των εργαζομένων στις γενικές ασφάλειες έχει άμεσο αντίκτυπο στα μεγέθη του κλάδου.

Ο κ. Daniel Pedley, επικεφαλής του τμήματος δημοσίων σχέσεων του CII, του παγκόσμιου εκπαιδευτικού ασφαλιστικού οργανισμού για στελέχη που δραστηριοποιούνται στον ασφαλιστικό και το χρηματοοικονομικό χώρο, αναφέρει ότι «τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν τροφή για σκέψη, καθώς για πρώτη φορά παρατηρούνται τόσο χαμηλά ποσοστά και διαπιστώνεται ότι η ποιότητα και τα πρότυπα των υπηρεσιών έχουν επηρεαστεί αρνητικά». 

Ο Neil Clutterbuck, director underwriting and technical στην Allianz Commercial, αναφέρει: «Όπως ήταν αναμενόμενο, η πλειοψηφία των εργοδοτών πιστεύει ότι ο κλάδος πρέπει να επικεντρωθεί στη βελτίωση των τεχνικών δεξιοτήτων. Η Allianz, εδώ και πολλά χρόνια, θεωρεί ότι οι τεχνικές δεξιότητες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη μελλοντική απόδοση της επιχείρησης και γι’ αυτό έχει δημιουργήσει εσωτερικά προγράμματα ανάπτυξης, όπως το «Underwriting Academy», που μετρά ήδη 11 χρόνια λειτουργίας και έχει βοηθήσει 5.000 συμμετέχοντες να αναπτύξουν τις δεξιότητ;eς τους και να εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες τους στην επαγγελματική τους καριέρα». Και προσθέτει πως «ορισμένα από τα ευρήματα της έρευνας, όπως το ότι το 73% των εργοδοτών εντοπίζει “κενά” επαγγελματικών ικανοτήτων σε συγκεκριμένους τομείς, είναι μια υπενθύμιση ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο. Ωστόσο, είναι ευχάριστο να βλέπουμε ότι το 58% των επιχειρήσεων προσφέρει θέσεις εργασίας ή πρακτική άσκηση σε άτομα που εγκαταλείπουν το σχολείο ή αποφοίτους. Πιστεύω ότι έχουμε την ευθύνη να φέρουμε σήμερα τους μαθητές σε επαφή με τις επιλογές και τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας στην ιδιωτική ασφάλιση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες μελλοντικά να έχουν πρόσβαση σε ικανούς επαγγελματίες. Με την προοπτική αυτή η Allianz υπέγραψε πρόσφατα το «CII’s Internship Pledge».

Ελλείψεις δεξιοτήτων

Η έλλειψη ικανοτήτων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, ακόμα και σε περιόδους που το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις. Το κυριότερο θετικό αποτέλεσμα που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι καταγράφεται μια μείωση της τάξεως του 8% στην έλλειψη ικανοτήτων των εργαζομένων. Ωστόσο, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα (73%) δηλώνει ότι υπάρχουν κενά στις ικανότητες των εργαζομένων. Η αγορά φαίνεται πως προσανατολίζεται προς την ανάπτυξη επαγγελματιών μέσω της εκπαίδευσης και όχι τόσο στην εύρεση νέων στελεχών, καθώς στην ερώτηση «πώς πρέπει η ασφαλιστική βιομηχανία να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα» το 42% απάντησε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη των τεχνικών ικανοτήτων και το 10% ότι πρέπει να προσελκύσουν νέα ταλέντα.

Οι νεοεισερχόμενοι

Στα έξι χρόνια που διεξάγεται η έρευνα, είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται τόσο χαμηλό ποσοστό ως προς την ποιότητα των νεοεισερχομένων. Το ποσοστό που δηλώνει ότι το προσωπικό που εισέρχεται για πρώτη φορά στον κλάδο είναι «καλά προετοιμασμένο» είναι κατά 10% μειωμένο σε σχέση με την περσινή έρευνα και αγγίζει μόλις το 8%, ενώ το ποσοστό που δηλώνει ότι «δεν είναι καλά προετοιμασμένο» αυξήθηκε κατά 13% και διαμορφώθηκε στο 39%. Στην αρνητική εικόνα που διαμορφώνεται, προστίθεται και η πτώση από το 54 στο 49% του ποσοστού των εργοδοτών που πιστεύουν ότι «το εκπαιδευτικό σύστημα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών». 

Το γεγονός ότι τα ποσοστά αυτά είναι αρνητικά δεν εκπλήσσει το CII καθώς, όπως αναφέρει, τα στοιχεία που δημοσιεύονται κατά καιρούς και σε άλλες μελέτες συνάδουν με τα αποτελέσματα της έρευνας. 

Είναι αναμενόμενο σε περιόδους οικονομικής ύφεσης οι εργοδότες να προσπαθούν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό. Γι’ αυτό οι διοικήσεις των εταιρειών προτιμούν να διατηρήσουν το υπάρχον προσωπικό εκπονώντας προγράμματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης ώστε να αποφύγουν το κόστος που συνεπάγεται η πρόσληψη νέων στελεχών. Αυτό επιβεβαιώνουν και τα ευρήματα της έρευνας, σύμφωνα με τα οποία μόνο το 9% αναφέρει ότι είναι δύσκολο να διατηρήσει το προσωπικό της επιχείρησης. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και τα δεδομένα που αφορούν στην πρόσληψη αλλάζουν, καθώς φαίνεται πως οι διοικήσεις απομακρύνονται από ειδικότητες όπως οι σύμβουλοι επιλογής προσωπικού, λόγω της οικονομικής κρίσης και των περιορισμένων «προϋπολογισμών» που έχουν πλέον στη διάθεσή τους, και βασίζονται κυρίως στη διαφήμιση από «στόμα σε στόμα». 

Είναι ενδιαφέρον ότι αν και έχουν καταγραφεί απολύσεις στον τομέα των Γενικών Ασφαλειών, ωστόσο το 43% των εργοδοτών δηλώνει ότι αναμένεται να αυξηθεί η αριθμός των απασχολούμενων κατά το επόμενο έτος και το 20% αναφέρει ότι θα μειωθεί.

Επαγγελματικά προσόντα

Τα επαγγελματικά προσόντα αποτελούν αναπόσπαστο συστατικό της προσωπικής ανάπτυξης κάθε ατόμου και ταυτόχρονα, σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, συνιστούν βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη κάθε επιχείρησης. Αυτό που είναι εμφανές στην έρευνα, από το 2009 και μετά, είναι ότι υπάρχει συνεχής αύξηση στον αριθμό των συμμετεχόντων που αναγνωρίζουν τη σημασία των επαγγελματικών προσόντων. Το ποσοστό μάλιστα αυτό σήμερα φτάνει το 89%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι εργοδότες αναφέρουν ότι αυξάνεται η ζήτηση επαγγελματικών προσόντων σε όλους τους τομείς: στο βασικό πυρήνα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, στις υποστηρικτικές εργασίες και στα ανώτερα διοικητικά στελέχη. 

Η αύξηση αυτή είναι κυρίως αποτέλεσμα των νέων κανονιστικών ρυθμίσεων αλλά και της ανάγκης για την ανάπτυξη επαγγελματικής κουλτούρας. 

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι, ακόμη σε δύσκολες περιόδους, οι επιχειρήσεις επενδύουν στον ανθρώπινο παράγοντα. Σίγουρα υπάρχουν τρόποι που δεν απαιτούν μεγάλες δαπάνες από την πλευρά των επιχειρήσεων, όπως το να έρθουν σε επαφή με ενδεχόμενες «δεξαμενές» νέων εργαζομένων. 

Τι λένε οι εταιρείες για την οικονομική κρίση

Το CII έθεσε στις εταιρείες το ερώτημα κατά πόσο η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση έχει επιπτώσεις στις παραμέτρους που παίζουν ρόλο στις προσλήψεις και στην ποιότητα των ατόμων που υποβάλλουν αίτηση για τις θέσεις.

Aviva: « Η κρίση έχει επηρεάσει την εταιρεία. Προσλαμβάνουμε λιγότερους υπαλλήλους από ό,τι στο παρελθόν λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών του προσωπικού ως άμεσο αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης. Επίσης, λόγω του ανταγωνισμού στην αγορά εργασίας, έχουμε ανθρώπους που δηλώνουν υποψήφιοι για κενές θέσεις που απαιτούν λιγότερα προσόντα από αυτά που διαθέτουν». 

LV: «Η οικονομική ύφεση έχει αναγκάσει πολλές εταιρείες
να κάνουν περικοπές και να μειώσουν τις θέσεις εργασίας τους. Αν και αυτό σημαίνει πως οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το ανθρώπινο δυναμικό τους μέσα από περισσότερους υποψηφίους, ωστόσο πρέπει να είναι επιλεκτικοί, ούτως ώστε να διαλέξουν τους κατάλληλους. Όταν μια εταιρεία προβαίνει σε περικοπές, το μειονέκτημα είναι ότι κάποιοι από το καλύτερο της ανθρώπινο δυναμικό εμφανίζουν απροθυμία να αποχωρήσουν και πρέπει να τους δοθούν κίνητρα». 

Zurich: «Η οικονομική ύφεση έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους εκτός εργασίας και αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι υποψήφιοι για τις θέσεις εργασίας που ανακοινώνονται. Οι εργοδότες πρέπει να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα εργαλεία και μέσα ώστε να διακρίνουν τους ανθρώπους που έχουν ικανότητες. Μπορεί να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση με μια σειρά από εργαλεία αξιολόγησης πέρα από την τυπική συνέντευξη, όπως παρουσιάσεις, ομαδικές ασκήσεις και μ