Οι επιδόσεις των ασφαλιστικών στις χώρες του G8

Ευοίωνες είναι οι προοπτικές των ασφαλιστικών Ζωής, Περιουσίας και Ατυχημάτων για τα επόμενα χρόνια στις χώρες του G8.

Έλενα Ερμείδου

Ασφαλιστικές Ζωής – αυξάνονται οι αποδόσεις επί των επιδόσεων, καταλύτης τα επιτόκια

Οι ισχυρές επιδόσεις στην κερδοφορία των ασφαλιστικών ζωής, στις ισχυρότερες χώρες του κόσμου, στις χώρες του G8 θα συνεχιστούν το 2024 και το 2025, σύμφωνα με την Swiss Re. Οι συνολικές αποδόσεις επί των επενδύσεων των ασφαλιστικών ζωής στις εν λόγω αγορές θα αυξηθούν στο 4% έως το 2027, λόγω των υψηλότερων αποδόσεων των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος και των επανεπενδύσεων.

Τα υψηλότερα επιτόκια είναι ο λόγος που αυξάνονται οι  αποδόσεις  επί των επενδύσεων των ασφαλιστικών ζωής, κυρίως την εικόνα του ενεργητικού τους, συμβάλλοντας  μέσω της προσέλκυσης νέων επενδύσεων συνδεδεμένων με τις ασφάλειες στη διατήρηση των συνολικών ασφαλιστικών δραστηριοτήτων του κλάδου ζωής.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο κλάδος να αυξάνει την ικανότητα του στο να εφευρίσκει τρόπους μεταφοράς κινδύνων που στόχο έχουν την ενίσχυση της συνολικής ανθεκτικότητας της κοινωνίας.

Ασφαλιστικές Περιουσίας και Ατυχημάτων, αυξάνονται οι αποδόσεις των ίδιων κεφαλαίων

Η κερδοφορία στον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων στις χώρες του G8 βελτιώνεται έτσι, θα αρχίσει να γεφυρώνεται το χάσμα που υπάρχει στην κερδοφορία

Σύμφωνα με την Swiss Re αναμένεται να υπάρξει μία αξιοσημείωτη βελτίωση της κερδοφορίας στις ασφαλιστικές περιουσίας και ατυχημάτων (P&C) το 2024, λόγω της αύξησης που θα σημειωθεί στις αποδόσεις των ίδιων κεφαλαίων στο 10% από 6% το 2023.

Η κερδοφορία των νέων επιχειρήσεων που έχουν γραφτεί,  θα είναι σημαντικά υψηλότερη από ό,τι για τις επιχειρήσεις των παλαιών (legacy) χαρτοφυλακίων.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι γραμμές ‘ουράς’ είναι αυτές που ωφελούνται περισσότερο από τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι μέσες αποδόσεις των επενδύσεων θα βελτιωθούν επίσης, αν και σταδιακά. Με βελτιωμένες τις αποδόσεις κεφαλαίων και με σταθερό κόστος κεφαλαίου, το χάσμα που έχει υπάρξει για τους ασφαλιστές περιουσίας και ατυχημάτων στις περισσότερες χώρες του G8 θα μειωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια από σήμερα.

Τώρα, σε ευρύτερη βάση, οι βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις του ασφαλιστικού κλάδου σημαίνει μεγαλύτερη ικανότητα μεταφοράς κινδύνων, καλύτερη αντιστάθμιση των ζημιών και σταθερή οικονομική ανάπτυξη.