Επιστολή της ΕΑΕΕ στο Γ. Μαυραγάνη για τη φορολόγηση στα ομαδικά συμβόλαια

Σε επιστολή της στις 13 Νοεμβρίου η ΕΑΕΕ προς τον κ. Γ. Μαυραγάνη, υφυπουργό Οικονομικών, με θέμα  τη φορολόγηση εισφορών εργοδότη ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που καταβάλλονται στο πλαίσιο ομαδικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου αναφέρει ότι η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο θα έχει ολέθριες συνέπειες για την ασφαλιστική αγορά αλλά και για την κοινωνία και την οικονομία, καθώς θα οδηγήσει στο «κλείσιμο» του κλάδου ομαδικών ασφαλίσεων, αφού «κανείς εργαζόμενος δε θα ήταν πρόθυμος να φορολογείται ετησίως για ασφάλισμα που δεν είναι καν βέβαιο αν θα το εισπράξει και που αν το εισπράξει θα γίνει πολλά χρόνια μετά στην ηλικία συνταξιοδότησης του». 

Επίσης η επιστολή αναφέρει πως το κράτος δε θα μπορέσει να πετύχει φορολογικά έσοδα από ένα κλάδο που θα βρεθεί σε τέλμα, αντίθετα εάν επιβληθεί φόρος σε λογικό ποσοστό επί του ασφαλίσματος που καταβάλλεται στη λήξη για το μέρος που αφορά εισφορά της εργοδότριας εταιρείας το κράτος  μπορεί να προσδοκά σε  σημαντικά φορολογικά οφέλη.
 
Όπως έγραφε και σε προηγούμενη επιστολή της (στα τέλη του Οκτώβρη),  προς τον υφυπουργό η Ένωση η παρέμβαση αυτή προσκρούει στη συνταγματική αρχή της νομιμότητας του φόρου, εισάγει άνιση φορολογική μεταχείριση, είναι αντίθετη με την ευρωπαϊκή πολιτική και αγνοεί την ιδιομορφία των ομαδικών ασφαλιστηρίων. Λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη φορολογική πρακτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών ζήτησε να ανακοπεί με κάθε τρόπο η έκδοση της επίμαχης εγκυκλίου ή τυχόν νομοθετική ρύθμιση και αναφέρει ότι μπορούσε να καταθέσει εντός των επομένων ημερών τις προτάσεις. 

Την επιστολή της η Ένωση έχει κοινοποιήσει και στο ΕΕΑ ζητώντας την ενεργό στήριξη του φορέα στο ζήτημα αυτό. 

Η Ένωση προτείνει:

Να προστεθεί ρύθμιση είτε με τη μορφή διάταξης σε άρθρο του υπό κατάθεση φορολογικού νομοσχεδίου που θα αφορά αποκλειστικά στον καθορισμό των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων είτε ως αυτοτελές άρθρο του εν λόγω σχεδίου το οποίο θα αναφέρει ότι «στο ποσό του ασφαλίσματος που καταβάλλεται κατά τη στιγμή θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος του εργαζομένου από τον κύριο φορέα ασφάλισης ή με τη συμπλήρωση τουλάχιστον του 60ου έτους της ηλικίας του, ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 8% κατά το μέρος που αντιστοιχεί στα ασφάλιστρα που έχει καταβάλλει υπέρ αυτού η επιχείρηση στο πλαίσιο ομαδικής ασφάλισης ζωής του εργατοϋπαλληλικού προσωπικού της. Με την παρακράτηση αυτή εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου για το εισόδημα αυτό.

Επίσης από το υπό κατάθεση φορολογικό σχέδιο νόμου θα πρέπει να απαλειφθεί κάθε διάταξη που προβλέπει έστω και εμμέσως τη φορολόγηση των καταβαλλόμενων από την επιχείρηση ασφαλίστρων ως εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες  του εργαζομένου, προβλέποντας δυνατότητα της επιχείρησης να εκπίπτει πλήρως από τα ακαθάριστα έσοδα της τα καταβαλλόμενα ποσά.