Φορολογούνται(;) ως εισόδημα τα ασφάλιστρα στα ομαδικά προγράμματα

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να φορολογήσει τα ασφάλιστρα ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που καταβάλλονται από τον εργοδότη στον εργαζόμενο στο πλαίσιο ομαδικού προγράμματος σύνταξης – αποταμίευσης.
 
Προ ημερών, στην ασφαλιστική αγορά σήμανε συναγερμός στο άκουσμα της είδησης ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να φορολογήσει τις αποζημιώσεις και το εφάπαξ που εισπράττουν οι εργαζόμενοι, ποσά στα οποία περιελήφθησαν οι αποζημιώσεις που εισπράττουν εφάπαξ και οι ασφαλισμένοι σε ομαδικά ασφαλιστήρια προγράμματα επιχειρήσεων.
 
Την περασμένη Παρασκευή πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η κυβέρνηση επρόκειτο να κάνει πίσω στο θέμα αυτό, ωστόσο δεν ήταν απολύτως σαφές αν θα ίσχυε το ίδιο και για ομαδικά συμβόλαια των ασφαλιστικών εταιρειών.
 
Πάντως η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος είχε από νωρίς απευθυνθεί στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας να μην φορολογηθούν τα ομαδικά προγράμματα, καθότι μια ανάλογη ρύθμιση θα οδηγούσε στο κλείσιμο του κλάδου Ομαδικών Ασφαλίσεων και στην έξοδο από την εγχώρια αγορά ορισμένων εκ των μεγαλύτερων παγκοσμίως ασφαλιστικών εταιρειών.
 
Σε σχετική επιστολή της προς τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη η Ένωση επεσήμανε ότι οι παροχές από ανάλογα προγράμματα εν τη γενέσει τους δεν αποτελούν εισόδημα για τους εργαζόμενους, αφού δεν έχουν σε αυτές πρόσβαση παρά μόνο μετά από την πάροδο πολλών ετών και υπό προϋποθέσεις.
 
Τόνισε δε ότι μια ανάλογη ρύθμιση θα αποτελούσε αναιτιολόγητη διάκριση μεταξύ των εργαζομένων, και θα προκαλούσε απώλειες αντί για αύξηση των εσόδων του δημοσίου αφού θα πάγωνε έναν ολόκληρο κλάδο Ασφάλισης και ότι η συνήθης ευρωπαϊκή πρακτική προβλέπει ειδικό καθεστώς φορολόγησης αυτών των ασφαλίστρων.
 
Η Ένωση πρόσθεσε ότι το κράτος μπορεί να προσδοκά σε σημαντικά φορολογικά οφέλη εφόσον επιβάλλει φόρο σε λογικό ποσοστό επί του ασφαλίσματος που καταβάλλεται στη λήξη και για το μέρος που αφορά την εισφορά της εργοδότριας εταιρείας. Σε προτεινόμενη ρύθμιση από την πλευρά της Ένωσης, αναφέρεται ως ποσοστό φορολόγησης το 8% εφόσον ο εργαζόμενος έχει θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό του δικαίωμα ή έχει συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας του και το 15% εφόσον αποφασίσει να εξαγοράσει πρόωρα το δικαίωμά του.
 
Τέλος, η Ένωση επεσήμανε ότι ενώ μπορεί να κατανοήσει τη φορολόγηση της δημιουργίας κεφαλαίου μέσω της αποταμίευσης αδυνατεί να αντιληφθεί ανάλογη φορολόγηση των ασφαλίστρων προστασίας όπως είναι τα προγράμματα ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης στο βαθμό που αυτά έχουν αποζημιωτικό χαρακτήρα και δεν οδηγούν στον πλουτισμό του ασφαλισμένου.