Αντιφατικές δηλώσεις για την τραπεζική ένωση

Μπερδεμένη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι αγορές κατά την ευρωπαϊκή συνεδρίαση με το ευρώ και τη στερλίνα να κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις ελλείψει και σημαντικών οικονομικών ανακοινώσεων. Η στερλίνα ενισχύθηκε κατά 30 pips κατά την έναρξη της συνεδρίασης των ευρωπαϊκών αγορών, για να διαγράψει τα κέρδη στην πορεία, ενώ το ευρώ υποχώρησε κατά 30 pips προς το 1,2725, χωρίς σημαντικό καταλύτη.

Ο Weidmann της Bundesbank ανέφερε ότι μια τραπεζική ένωση μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σταθεροποίησης αν και ως λύση στην κρίση είναι λανθασμένη. 

Ο Weidmann αντιδρά στις επιλογές της ΕΚΤ, ενώ και η Merkel κατά καιρούς έχει έρθει σε σύγκρουση με τον επικεφαλής της Bundesbank. Μετά τις δηλώσεις του Weidmann, ο Costa της ΕΚΤ τόνισε ότι η τραπεζική ένωση αποτελεί το κομμάτι που λείπει από το παζλ.

Επίσης, νωρίτερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελβετίας, Thomas Jordan, ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να εφαρμόζει το κατώτατο όριο σύνδεσης στο EUR/CHF, καθώς το ισχυρό ελβετικό φράγκο επιβαρύνει την ελβετική οικονομία. Ακόμα πρόσθεσε ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της SNB εκθέτουν σε σημαντικά ρίσκα την τράπεζα.

Στην Ασία, διαλύθηκε στην Ιαπωνία η Κάτω Βουλή ενόψει των πρόωρων εκλογών. Ο πρωθυπουργός Noda ακολουθεί τον ηγέτη του κόμματος LDP, Abe, στις δημοσκοπήσεις. Ο Abe επανέλαβε τη θέση του για εντατικοποίηση των μέτρων στήριξης και σημείωσε ότι θα εξετάσει τις αλλαγές στη νομοθεσία για την Τράπεζα της Ιαπωνίας. Το USDJPY διόρθωσε μετά το ράλι 200 pips, αν και παραμένει πάνω από το επίπεδο των 81,00 γεν.

Το EURUSD μπορεί να βρει στήριξη στα χαμηλά 2 μηνών στο 1,2659 και αντίσταση στην πρώην στήριξη γύρω από το 1,2824.