Ειδικές ασφαλίσεις προστατεύουν τα έργα τέχνης

Έργα τέχνης δεν είναι μόνο αυτά που βρίσκονται στα διάφορα μουσεία, τις πινακοθήκες και αίθουσες τέχνης ή είναι ενταγμένα στο φυσικό περιβάλλον από τους δημιουργούς τους. Έργα τέχνης είναι και πολλά αντικείμενα που βρίσκονται σε κατοικίες και γραφεία επιχειρήσεων, άλλα μικρότερης και άλλα μεγαλύτερης αξίας.

Είναι φυσικό, η ασφάλιση των έργων αυτών να διαφέρει από τις συνήθεις ασφαλίσεις, να ακολουθεί τους δικούς της κανόνες και να απαιτεί διαφορετικές διαδικασίες, όπως εχεμύθεια χειρισμών, εξειδίκευση εργασιών και φερέγγυους συμβαλλόμενους.

Τα προγράμματα ασφάλισης έργων τέχνης απευθύνονται:
– σε ιδιώτες-συλλέκτες,
– σε επιχειρήσεις που έχουν στους χώρους τους έργα τέχνης,
– σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς που ασχολούνται με την έκθεση των έργων, όπως μουσεία, αίθουσες τέχνης, πολιτιστικά ιδρύματα, κ.λπ.
– σε εξειδικευμένους επαγγελματίες του χώρου, όπως οι διοργανωτές εκθέσεων, οι μεταφορείς έργων τέχνης, κ.λπ.
– σε απλούς ιδιώτες, οι οποίοι έτυχε να κατέχουν ένα έργο τέχνης ή κάποια οικογενειακά κειμήλια

Στην κατηγορία των έργων τέχνης εντάσσεται μια μεγάλη γκάμα αντικειμένων, όπως:
– ζωγραφικοί πίνακες
– γλυπτά
– μουσειακά εκθέματα
– αντίκες
– φωτογραφίες
– βιβλία
– νομίσματα
– έπιπλα
– κοσμήματα
– χαλιά
– κειμήλια
– συλλογές
– συλλεκτικά αντικείμενα κ.λπ.

Για να χαρακτηρισθούν βέβαια έργα τέχνης πρέπει να είναι μοναδικά ή σπάνια ή πολύ παλιά ή πρωτότυπα έργα. Μπορεί να ανήκουν στους ίδιους τους δημιουργούς τους, να έχουν αγοραστεί από αίθουσες τέχνης ή να έχουν κληρονομηθεί, ως οικογενειακά κειμήλια. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να είναι μαζικής παραγωγής ή να υπάρχουν στο εμπόριο, γιατί τότε μπορεί να είναι μεγάλης αξίας, αλλά δεν θεωρούνται έργα τέχνης.

Τα έργα τέχνης ασφαλίζονται για φυσική απώλεια ή ζημιά, που θα συμβεί κατά την περίοδο της ασφάλισης και θα οφείλεται σε αιτίες όπως: Φωτιά, έκρηξη, Κλοπή, ληστεία, Σεισμό, Θραύση, Εκδορές ή σχίσιμο, Κακόβουλες πράξεις κ.α.

Ωστόσο υφίστανται αυστηρές προϋποθέσεις, ως προς τα μέτρα προστασίας και τη λειτουργία τους. Συνήθως, τα ασφαλιστικά προγράμματα καλύπτουν τα έργα τέχνης και κατά τη μεταφορά τους από και προς τους εκθεσιακούς χώρους, τους εκτιμητές, τους συντηρητές κ.λπ, καθώς επίσης και κατά την προσωρινή τους αποθήκευση σε άλλους χώρους. Προϋπόθεση όμως είναι να τηρούνται οι όροι αναγγελίας και τα μέτρα προστασίας που αναγράφονται στο συμβόλαιο.

Ως προς τις εξαιρέσεις, πέραν των συνηθισμένων που ισχύουν για την ασφάλιση κάθε περιουσιακού στοιχείου, υπάρχουν και ειδικές πρόσθετες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα, οποιαδήποτε ζημιά προκλήθηκε ή απορρέει από:
• φυσιολογική φθορά ή παλαιότητα
• επισκευή, αποκατάσταση, συντήρηση ή παρόμοια διαδικασία
• αθέμιτη πράξη ή μυστηριώδη εξαφάνιση
• δήμευση, επίταξη, εθνικοποίηση, καταστροφή κ.λπ, μετά από κυβερνητική διαταγή ή απόφαση δημόσιας ή τοπικής αρχής.

Ασφαλιζόμενες αξίες

Όπως είναι φυσικό, δεν υπάρχουν ασφαλιζόμενες αξίες, όπως τις γνωρίζουμε για τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία, δεν υπάρχουν αξίες αντικατάστασης, γιατί κάθε έργο τέχνης είναι μοναδικό. Συνεπώς, για τα έργα τέχνης έχουμε πάντοτε «συμφωνημένες αξίες», δηλαδή αξίες που προσδιορίζονται κάθε φορά από εμπειρογνώμονες και τεχνοκριτικούς, με βάση σειρά χαρακτηριστικών του έργου και οι οποίες συμφωνούνται μεταξύ της ασφαλιστικής εταιρείας και του πελάτη, κατά τη στιγμή της ασφάλισης.

Υπάρχουν επίσης και άλλες ιδιαιτερότητες, όπως για παράδειγμα η συμφωνημένη αξία για ένα έργο τέχνης, που αποτελεί μέρος ή τμήμα μιας συλλογής ή ενός ευρύτερου συνόλου, όπως π.χ. ένα αγαλματίδιο που μαζί με όμοιό του αποτελούν ζεύγος ή νομίσματα που εντάσσονται σε μια ενιαία συλλογή. Η αξία του καθενός επηρεάζει τη συνολική αξία του ζεύγους ή της συλλογής και αντίστροφα.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει επίσης για την περίπτωση ανάκτησης ενός έργου τέχνης, π.χ. για την επιστροφή ενός ζωγραφικού πίνακα μετά την κλοπή του και ανάλογα με το αν η ασφαλιστική εταιρεία είχε ήδη αποζημιώσει ή όχι τον πελάτη της ή αν είχε ενεργό συμμετοχή στην ανεύρεση του πίνακα.

Εξειδικευμένες εταιρείες και μεσίτες ασφαλίσεων

Η ασφάλιση έργων τέχνης αποτελεί μια απολύτως εξειδικευμένη ασφάλιση, στην οποία δεν συγχωρούνται λάθη ή παραλείψεις. Τα οικονομικά μεγέθη είναι συνήθως πολύ μεγάλα και συνεπώς και η παραμικρή λεπτομέρεια έχει σημασία. Είναι διαφορετική βέβαια η ασφάλιση ενός μεμονωμένου έργου τέχνης ή μιας μικρής ιδιωτικής συλλογής, στο πλαίσιο της ασφάλισης μιας οικοσκευής και διαφορετική, αν πρόκειται για μοναδικά αριστουργήματα που εκτίθενται σε κάποιο μουσείο. Σε όλες όμως τις περιπτώσεις η τεχνογνωσία και η εμπειρία της ασφαλιστικής εταιρείας αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση του πελάτη και τη σωστή αποζημίωση.

Για το λόγο αυτό, είναι προτιμότερο, κάθε ενδιαφερόμενος, να απευθύνεται σε ασφαλιστικές εταιρείες ή σε μεσίτες ασφαλίσεων που εξειδικεύονται στην ασφάλιση έργων τέχνης.

Πηγή: Εφημερίδα ασφαλίζομαι
Την εφημεριδα μπορείτε να δείτε σε ηλεκτρονική μορφή εδώ