Αυξημένα έσοδα κατά 17,5 εκατ. από το νέο έτος για το Επικουρικό Κεφάλαιο

Αυξημένα έσοδα κατά 17,5 εκατ. ευρώ θα αρχίσει να μετρά από την 1η Ιανουαρίου το Επικουρικό Κεφάλαιο λόγω της αλλαγής της βάσης υπολογισμού της εισφοράς που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες .

Από το νέο έτος τίθεται σε ισχύ η σχετική παράγραφος της τροπολογίας για το Επικουρικού που ψηφίσθηκε από τη Βουλή και στο πλαίσιο αυτό ο φορέας έδωσε χθες οδηγίες προς την ασφαλιστική αγορά για το πώς θα υπολογίζει και θα καταβάλλει την εισφορά, επισημαίνοντας ότι το καταβαλλόμενο ποσό θα αντιστοιχεί στο 5% επί των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων του κλάδου Αυτοκινήτων.

Το Επικουρικό σε σχετική εγκύκλιο προσθέτει ότι ως ακαθάριστα καταχωρημένα (εγγεγραμμένα) ασφάλιστρα ορίζονται όλα τα ποσά που κατέστησαν απαιτητά κατά την εταιρική χρήση και τα οποία προκύπτουν από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, ανεξάρτητα από το αν αυτά τα ποσά μεταφέρονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει σε μεταγενέστερη χρήση.

Στα ανωτέρω ποσά συμπεριλαμβάνονται τα ασφάλιστρα που δεν έχουν ακόμη εγγραφεί, εφόσον ο υπολογισμός του ασφαλίστρου μπορεί να γίνει στο τέλος του οικονομικού έτους, όπως και τα εφάπαξ ασφάλιστρα και τα καταβληθέντα ποσά για την απόκτηση ετήσιας προσόδου.

Επίσης περιλαμβάνονται οι επιβαρύνσεις των ασφαλίστρων εφόσον αυτά καταβάλλονται σε δόσεις (ανά τρίμηνο ή εξάμηνο) και οι επιπλέον καταβολές των αντισυμβαλλόμενων για έξοδα της επιχείρησης, ενώ σε περίπτωση συνασφάλισης η εισφορά υπολογίζεται με βάση το μερίδιο της εταιρείας επί των συνολικών ασφαλίστρων.

Σημειώνεται επίσης ότι η εισφορά καταβάλλεται μέσα σε 15 ημέρες από τη λήξη κάθε ημερολογιακού διμήνου και αντιστοιχεί στα ασφάλιστρα που εισέπραξαν οι εταιρείες στο δίμηνο αυτό διάστημα, ενώ ως ελάχιστη ετήσια εισφορά μέλους ορίζεται το ποσό των 10.000 ευρώ ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων. Η ΤτΕ έχει πλέον την εξουσιοδότηση αν το κρίνει σκόπιμο να αυξήσει το ποσοστό της εισφοράς.