Βήματα σε έναν κόσμο με ευκαιρίες και κινδύνους

του Νίκου Βαγιάννη*

Μεγάλους οραματιστές η ανθρώπινη ιστορία έχει αναδείξει πολλούς, για διαφορετικά αντικείμενα και με διαφορετικούς σκοπούς, με κύριο όραμα όλων τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής για τις μελλοντικές γενιές. Στο άμεσο μέλλον, είναι σίγουρο ότι η ανθρωπότητα θα αναδείξει τον Άλαν Τούρινγκ ως έναν από τους κύριους οραματιστές της νέας εποχής που δημιουργείται παράλληλα με τη ραγδαία ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ).

Ποια είναι, αλήθεια, αυτή η νέα εποχή και πώς διαμορφώνεται, τουλάχιστον στην ασφαλιστική αγορά, παγκοσμίως; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποιες οι ευκαιρίες που διαμορφώνονται με τα νέα δεδομένα; Θα είναι το τέλος της μέχρι σήμερα λειτουργίας της αγοράς εν γένει, και δη της ασφαλιστικής αγοράς και των διαμεσολαβητών, ή είναι η ευκαιρία για μια νέα δομή πραγμάτων;

Πολύ συνοπτικά:

Αν στις προηγούμενες δεκαετίες οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες, σημείο καμπής θεωρείται ο Νοέμβριος του 2022, όταν η OpenAI εγκαινίασε το ChatGPT, εισάγοντας το σύστημα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Σε 5 ώρες, 1 εκατομμύριο χρήστες κατέβασαν το ChatBox και σε 2 μήνες ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 100 εκατομμύρια χρήστες.

Υπό αυτό το πρίσμα, όλοι οι «παίκτες» της αγοράς μας –ασφαλιστικές εταιρείες και διαμεσολαβητές– έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν το πλαίσιο εργασίας τους εκμεταλλευόμενοι τις λειτουργίες που η ΤΝ προσφέρει, όπως:

Ανάληψη Κινδύνου και Τιμολόγηση: Η δυνατότητα συλλογής από πολλαπλές πηγές και η επεξεργασία μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων από εσωτερικά και εξωτερικά συστήματα δίνουν τη δυνατότητα για μεγαλύτερη ακρίβεια στις προσφορές και στην αξιολόγηση του κινδύνου. Η χρήση LLMs (Large Language Models) παρέχει στους Οργανισμούς τη δυνατότητα να κεφαλαιοποιήσουν τις μεγάλες τους υπολογιστικές υποδομές και παρέχει δυνατότητες ώστε να επεξεργάζονται όγκους ψηφιακών κειμένων, εικόνων και αριθμών σε δευτερόλεπτα, για την εξυπηρέτηση των απαιτήσεων πελατών.

Διαχείριση Αποζημιώσεων: Με τη χρήση LLMs θα ήταν δυνατό από το προσωπικό που σχετίζεται με την όλη διαδικασία αποζημιώσεων να ανακτά και να συνοψίζει πληροφορίες από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, να αναζητά στοιχεία μέσα από e-mails, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους πελάτες και τα έντυπα απαιτήσεων αποζημιώσεων, επιτυγχάνοντας τη διαδικασία διεκπεραίωσης της απαίτησης. Τέτοιου είδους διαδικασίες προσφέρουν τη δυνατότητα βελτίωσης της εμπειρίας των ασφαλισμένων και οδηγούν σε μείωση του λειτουργικού κόστους και της ακρίβειας των αποζημιώσεων.

Εξυπηρέτηση Πελατών: Με τη χρήση bots (ρομπότς) η γενετική ΤΝ προσφέρει τη δυνατότητα να δίνονται απαντήσεις σε πραγματικό χρόνο σε πελάτες, παρέχοντας πληροφορίες, έπειτα από άμεση επεξεργασία των ερωτημάτων.

Ως αποτέλεσμα των ευκαιριών που παρέχουν οι λειτουργίες της ΤΝ παγκοσμίως, οι προβλέψεις των αναλυτών κάνουν λόγο για μια ταχύτατα εξελισσόμενη πραγματικότητα. Εκτιμούν δε ότι, στην παγκόσμια ασφαλιστική αγορά, τα παρεχόμενα ασφαλιστικά προϊόντα με τη χρήση της ΤΝ αποτιμήθηκαν σε 4,59 δισ. δολ. το 2022 και αναμένεται να ανέλθουν σε 79,86 δισ. δολ. έως το τέλος του 2032, με τον ετήσιο συντελεστή αύξησης της επένδυσης να βρίσκεται στο 33,06% για τα έτη 2023-2032.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) δεν είναι ο παράγοντας που θα οδηγήσει σε απώλεια των θέσεων εργασίας μας, αλλά οι θέσεις εργασίας είναι που θα αλλάξουν και όποιο κενό δημιουργηθεί θα καλυφθεί από εκείνους που χρησιμοποιούν ή θα θέσουν την ΤΝ ως καθημερινό εργαλείο στη δραστηριότητά τους.

Παράλληλα, η διευρυμένη εφαρμογή της ΤΝ στην αγορά μας δεν ενέχει μόνο ευκαιρίες και νέους δρόμους για περαιτέρω ανάπτυξη, αλλά και κινδύνους, ιδιαίτερα κανονιστικούς, που μπορεί να είναι τόσο μεγάλοι όσο η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγικότητας και τα προσδοκώμενα έσοδα.

Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει 11 τέτοιους κινδύνους, οι οποίοι παρατίθενται παρακάτω:

Απώλεια της εμπιστοσύνης: Παρά το γεγονός ότι η ΤΝ μπορεί να «χτενίσει» σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σημαντικό αριθμό πληροφοριών και εγγράφων, δεν σημαίνει πάντα, τουλάχιστον στην παρούσα χρονική στιγμή, ότι οι απαντήσεις και τα συμπεράσματα είναι αληθινά. Η δυνατότητα επεξήγησης παραμένει μια εξελισσόμενη εργασία. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο ανθρώπινος παράγοντας οφείλει να παραμείνει ενεργός και παρών, για την αποφυγή τέτοιων σφαλμάτων.

Παραβίαση IP: Το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας για την εκπαίδευση δημόσιων LLMs παραμένει σε ισχύ και έχει προκαλέσει πλήθος μηνύσεων. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, η Πολιτεία ερευνά την OpenAI για μη ορθή χρήση δεδομένων.

Απώλεια IP: Υπάρχει πιθανότητα με τη χρήση ενός δημόσιου LLM να δοθούν αποκλειστικές πληροφορίες σε ανταγωνιστές. Εάν ένα στέλεχος από μια ασφαλιστική πληκτρολογήσει σε ένα δημόσιο LLM «Αυτό είναι το μοντέλο ανάληψης κινδύνου της εταιρείας μας», είναι πολύ πιθανό το δεδομένο αυτό να μεταφερθεί στο δημόσιο LLM και να γίνει γνωστό στο σύνολο της αγοράς. Η OpenAI και η Google εργάζονται για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων στο άμεσο μέλλον.

Κανονιστική Ασάφεια: Κανονισμοί σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία και σε στάδιο ασάφειας. Ασφαλιστικές εταιρείες και χρηματοοικονομικοί οργανισμοί είναι σε έκθεση κινδύνων κανονιστικότητας. Η ΕΕ προσπαθεί να οριοθετήσει το πλαίσιο με την εφαρμογή του AI EuroAct και παρομοίως οι ΗΠΑ αρχίζουν να εφαρμόζουν κανόνες για τους κινδύνους που ενέχουν τα συστήματα που λειτουργούν με ΤΝ.

Κίνδυνος Επιλογής: Η επιλογή ομάδας εργαλείων ή προμηθευτή είναι μια ριψοκίνδυνη απόφαση για μια τεχνολογία σε εμβρυακό επίπεδο. Σε μια περίπτωση πτώχευσης του παρόχου των εργαλείων ΤΝ, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για μια εταιρεία στην ανάπτυξή της και την ομαλή λειτουργία της.

Μη Βιώσιμο Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα: Καθώς οι cloud προμηθευτές παρέχουν, πλέον, την κατάλληλη οικονομική και τεχνολογική υποδομή για την υποστήριξη των τεράστιων υπολογιστικών απαιτήσεων, ιδιαίτερα των ασφαλιστικών εταιρειών, για τις εφαρμογές τους, είναι δυνατόν, πλέον, οι υπηρεσίες τους αυτές να είναι διαθέσιμες παρομοίως και σε μικρότερες εταιρείες ή διαμεσολαβητές, εξαφανίζοντας το στρατηγικό πλεονέκτημα των μεγάλων Οργανισμών που επένδυσαν, αρχικά, σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

Υπεραισιόδοξες Εκτιμήσεις: Οι υπερβολικά φιλόδοξοι στόχοι από τις Διοικήσεις για τα αναμενόμενα αποτελέσματα, με την επένδυση σε παραγωγικές και ακριβές ακόμη επενδύσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε σκεπτικισμό και αναθεωρήσεις εάν δεν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες. Απαιτείται αυτοσυγκράτηση και συντηρητικό πνεύμα, για να ληφθούν οι αναμενόμενες αποδόσεις βάσει του κόστους επένδυσης.

Μη συνέχιση της Επένδυσης “Orphan Code”: Η εφαρμογή του Generative AI επιτρέπει τον εκδημοκρατισμό της μηχανικής λογισμικού, αφού μη τεχνικοί, χωρίς γνώσεις προγραμματισμού, παράγουν τεχνητή νοημοσύνη. Εάν τα μέλη αυτά χάσουν το ενδιαφέρον τους για τις εφαρμογές αυτές, είναι πιθανό να δημιουργηθούν φαινόμενα ασυνέχειας της επένδυσης. Ο «κώδικας» αυτός θα πρέπει να διατηρείται, να επεκτείνεται και να παραμένει συνδεδεμένος με τα λειτουργικά συστήματα κάθε εταιρείας που τον χρησιμοποιεί.

Έλλειψη Ταλέντων: Η έλλειψη εξειδικευμένων ατόμων στη χρήση, ανάπτυξη και συντήρηση συστημάτων Generative AI είναι ένα ρίσκο για κάθε νέα επένδυση. Μια απειλή που, με την πάροδο των ετών και την ωρίμανση, θα μειωθεί.

Αδυναμία Ασφάλειας: Μια μεγάλη απειλή που υφίστανται είναι η μεταφόρτωση σε γενετικές πληροφορίες ΤΝ δεδομένων που μπορεί να οδηγήσουν σε πληροφορίες με πνευματικά δικαιώματα ή παραπλανητικές απαντήσεις. Είναι ακόμη εύθραυστο το περιβάλλον στα δημόσια LLMs, από όπου θα μπορούσαν να υπάρχουν δημοσίως προσωπικά δεδομένα, κυρίως από την ανεπάρκεια σε περιβάλλον cloud, θέτοντας σε κίνδυνο ευαίσθητα δεδομένα.

Απόρριψη: Ένας μεγάλος κίνδυνος είναι η εμβρυακή φάση στην οποία βρίσκεται η ΤΝ. Λόγω αυτού και των αμφισβητούμενων αποτελεσμάτων που παρουσιάζει σήμερα, θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα συνεισφοράς της στη λειτουργίας της επιχείρησης (είτε ασφαλιστικής εταιρείας είτε διαμεσολαβητή). Παράδειγμα η αντίδραση των σεναριογράφων και των ηθοποιών στη βιομηχανία του θεάματος. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός τέτοιου κινδύνου ξεκινά από τον σχεδιασμό του συστήματος. Η ΤΝ μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη μιας εταιρείας εάν υιοθετηθούν οι βέλτιστες πρακτικές καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης του λογισμικού.

Η ΤΝ είναι εδώ για να συνεχίσει να εξελίσσεται, προσφέροντας έργο και υπηρεσίες σε όλους που είτε ήδη τη χρησιμοποιούν είτε θα τη χρησιμοποιήσουν, άμεσα ή έμμεσα, στο μέλλον. Αποτελεί πραγματικότητα το ότι η ΤΝ δεν είναι ο παράγοντας που θα οδηγήσει σε απώλεια των θέσεων εργασίας μας, αλλά οι θέσεις εργασίας είναι που θα αλλάξουν και όποιο κενό δημιουργηθεί θα καλυφθεί από εκείνους που χρησιμοποιούν ή θα θέσουν την ΤΝ ως καθημερινό εργαλείο στη δραστηριότητά τους.

*Ο Νίκος Βαγιάννης είναι διαχειριστής του μεσιτικού γραφείου ECONOMIA NET.

Περισσότερα στο ψηφιακό τεύχος του BROKER’S TIME #76

brokerstime.gr

sema.gr