Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές για τα ασφάλιστρα

Ανακρούει πρύμναν η κυβέρνηση στο θέμα των φοροαπαλλαγών, καταργώντας τη φοροαπαλλαγή για δαπάνες από ασφάλιστρα και διατηρώντας μόνο τις φοροαπαλλαγές για ιατρικές επισκέψεις και νοσήλια. 

Αυτό προβλέπει το τελικό κείμενο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες, οι βασικές διατάξεις του οποίου περιγράφονται στην έκθεση της Τρόικα που έχει δει το φως της δημοσιότητας και προβλέπει την κατάργηση των περισσοτέρων φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα. 

Σημειώνεται ότι η φοροαπαλλαγή για τα ασφάλιστρα που ισχύει σήμερα αποτελεί ένα στοιχειώδες κίνητρο για τη διατήρηση των ασφαλιστικών προγραμμάτων ζωής και ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, που αναγνωρίζουν τη χρησιμότητα των ασφαλιστικών προγραμμάτων στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αποταμίευσης. 

Με βάση το ισχύον καθεστώς το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα μειώνεται κατά 10% και υπολογίζεται επί του ποσού της ετήσιας δαπάνης που καταβάλλει ο φορολογούμενος για ασφάλιστρα ασφαλίσεων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας για την ασφάλιση του ίδιου, της συζύγου του και των τέκνων, ενώ το ποσό της δαπάνης ασφαλίστρων επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί 1.200 ευρώ για άγαμο και τα 2.400 ευρώ για οικογένεια. 

Η κατάργηση της φοροαπαλλαγής αναμένεται να αποτελέσει χαριστική βολή στην αγορά, που μαστίζεται από ρευστοποιήσεις ασφαλιστηρίων συμβολαίων λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της αδυναμίας των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.